Hoppa till innehåll

Nr 31 2012

  • av

“Mount Oxies”  Eros-observationer avsätter spår

Grattis till Peter Linde och gymnasisterna Max Nordin och Albin Walldén på Finnvedens gymnasium i Värnamo – trions fjärrstyrda samarbete kring Eros-asteroidens  opposition avsätter årsringar på nätet. TBO-observationerna härom kvällen har kommenterats på popast.nu här på hemmaplan men också på Transit of Venus-sajten. och på sajten Astronomical Events Calender finns killarna med. Kanske har också andra webbar uppmärksammat vår animerade bildsvit.

Om Värnamo-grabbarnas senaste bravader ute på “Mount Oxie” kan  läsas på Tycho Brahe-observatoriets hemsida. Gör det!

De deltar dessutom i parallaxmätningsprojektet som är en sorts återbruk av klassiska mätmetoder från Eros-projektet 1931.

Jodå, även andra har observerat Eros senaste dagar. Kolla ovanstående engelskspråkiga webbar.

Denna bild 30 januari visar t ex Eros förflyttning på himlavalvet och kommer från prof Udo Backhaus i det amerikansk-tysk-sydafrikanska nätverket Monet North, som har ett teleskop på McDonald Observatory i USA. Snyggt jobbat!

Flott studie av Kalifornien-nebulosan

Ännu en italiensk astrofotograferande “amatör”-astronoms namn att lägga på minnet: Marco Burali.

W-bloggens utsände i kosmos Chritian Vestergaard har varit i kontakt med  honom för  att tillförsäkra oss rätten att återge hans fantastiska bild av Kalifornien-nebulosan (NGC 1499) – en lång exponering med hjälp av H alfa-filter.
Marco kommer från Pistoia i italienska Toscana. Ingen dålig bild!, utbrister CV.
Jag håller med. Försöken att hitta lite info på nätet om signor Burali leder fram till hemsidan Osservatorio Pistoia med ett galleri av imponerande bilder.
Om NGC 1499 vet vi bland annat detta:
► Emissionsnebulosan ligger i stjärnbilden Perseus och anses belysas av den blåvita stjärnan χ (Chi) Persei, spektralklass O7e.
► Den är nästan 2.5° lång på himlavalvet (fem ggr fullmånen!) men är så ljussvag att den inte ses särskilt tydligt i den visuellla delen av spektrumet.
► Avståndet är 1000 ljusår.
► Nebulosan upptäcktes av E E Barnard 1884 och denne lyckades få med objektet i J L E Dreyers NGC-katalog som en av de sist införda himlakropparna i den första upplagan.

De struntade i hans varningar!

Raketteknikern Roger Boisjoly (t v) har gått ur tiden, 73 år gammal. Han var den som först och kraftigast av alla varnade pamparna på sitt företag Morton Thiokol 1986 för att något kunde gå åt skogen med rymdfärjan Challenger och dess O-ringar, detta om rymdfärjan sköts upp i den kyla som rådde i Florida vid uppskjutningstillfället.

Företaget struntade i varningen, och NASA gav grönt ljus för uppsändningen.
Bland de som omkom i explosionen var den första läraren i rymden, S Christa McAuliffe.

Litet moln slukas av SgrA*

Tyska astronomer ligger i framkanten av det mest spännande just nu: Utforskningen av Vintergatans svarta hål.
Ett team lett av Max Planck-anställde Stefan Gillessen har med hjälp av ESO/VLT fått korn på ett litet vintergatsmoln, som galopperar in mot det svara hålet med en “pericentre time” 2013,51 +/-0,0035.
Alltså, mot mitten av nästa år förväntas molnet med en massa tre ggr jordens och en utsträckning just nu på ungefär solsystemets störta in mot SgrA*.
Molnet kommer att trasas itu av gravitationskrafter och av, som det hette i en umdergångsrapport i Nature för några veckor sen, en “magnetohydrodynamisk malström”. Smaka på det!
Om jag varit anställd på något av de stora observatorierna i världen, vet jag precis vilken sorts musik som skulle dåna i kupolen när molnet slits itu: Jim Morrisons/The Doors “This is the end, my only friend the end…” – världsberömd genom Apocalyose Now-filmen.

Det mest avlägsna i “vårt” universum

När jag skriver om världsrekord i kosmos måste jag numera – med tanke på alla teoribildningar kring multiversa – förtydliga att jag talar om VÅRT universum. Därför: När astronomerna i dag anser att gammalblixt-utbrottet GRB 090429B i Canes Venatici/Jakthundarna 2009 är det mest avlägsna objektet vi sett och hört och anat oss til, så är det med ovanstående reservationer.

► Vad som hände 29 april 2009 under fem sekunder, vet vi inte i detalj. MEN sannolikt rörde det sig om en stjärnas död, en sol cirka 30 ggr massivare än vår egen, och det samtida skapandet av ett svart hål.

► Det var SWIFT-satelliten som noterade gammabraket där ute på 13,14 miljarder ljusårs avstånd, bara 520 mijoner  efter vårt universums skapande.

Efterglöden av GRB 090429B är den röda prick vi ser mitt i bilden nedan som är en komposit av bilder tagna i den optiska delen och i den infraröda delen av spektrumet på Gemini North-observatoriet, Hawaii. Bilderna togs cirka tre timmar efter utbrottet.

Foto: Gemini Observatory / AURA / Levan, Tanvir, Cucchiara

Och så här dokumenterade Swift’s X-Ray Telescope  knallen bara 107 sekunder efter gammautbrottet.

Foto: NASA/Swift/Stefan Immler

Rödförskjutningen här ligger på 9,4, vilket är hyggligt imponerande.

Konkurrenterna om världsrekordet i avstånd i universum rör sig om  två galaxer som ett team dels i Paris, på Observatorire de Paris,  dels  ett team på U C Santa Cruz gärna ser överst på pallen.

“Tungt vatten”?

Jag vet inte vad IOGT-NTO och sådana hedervärda folkrörelser tycker, men det tillhör numera väletablerade fakta att det finns alkohol ute i världsrymden. En specialist på ämnet lystrar till namnet Douglas Whittet, är professor på Rensselaer Polytechnic Institute i USA och en av NASA:s astrobiologiska toppar. Han har lett flera projekt som visat på metanol-molekylers förekomst i moln runt unga stjärnor – i själva verket är alkoholmolekylerna en sorts markörer för “liv i universum”-möjligheter.

Där det finns metanol finns förutsättningar att bygga upp komplexa molekyler och  aminosyror, som i sin tur är förutsättningen för proteiner och biologiskt liv i vår mening. Men det är en skör balansgång, det är mycket som ska klaffa.

Steget från kosmisk metanol, CH3OH, till etanol, C2H5OH, kan inte vara ödesdigert långt, man man tycka som jordbo.

En drickbar kosmisk blandning av ovanstående utspätt med  H2O från kometer, kan lämpligen bara kallas en sak – “tungt vatten”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.