Hoppa till innehåll

Nr 75 2012

  • av

Kina bygger jätteobsis i Tibet

Att Kina är en ockupationsmakt i Tibet, är det väl ingen som ifrågasätter numera. Frågan är hur världens astronomer ska tackla den känsliga frågan när de genom IAU senare ska kongressa i jättelandet i år. Vågar stjärnforskarna utmana värdarna med obehagliga frågor? Jag har mina dubier.

Intressant är i alla händelser nyheten att i Tibets bergshöjder ska ett nytt astronomisk observatorium byggas med Japan och Sydkorea som samarbetspartners.

Det finns ett område som heter Ngari nära Indiens delstat i nordöst Arunachal Pradesh,  och där på en höjd av 5100 m ö h är det tänkt att flera  teleskop ska uppföras enligt en av höjdarna inom den kinesiska vetenskapsakademien Yao Yongqiang.

Experter inom East Asia Core Observatories Association (EACOA) har i ett par års tid funderat på lämplig geografi. Inom organisationen är både Fastlands-Kina och Taiwan med, vilket är positivt.

Ngari-observatoriet kommer att studera exoplaneter. stjärnbildningsprocesser, gammablixtar och liknande exotiska saker.

I Tibet, några mil från Lhasa,  har tidigare  anlagts ett observatorium för studier av den kosmiska strålningen.

Inte glömma 75-årsjubileet

Vårt sällskap Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe 75-årsjubilerar som bekant kvällen 26 april. Kolla hemsidan!

Och glöm inte att betala in 200 kr/person på ASTB:s plusgiro 3 97 50 – 5 i god tid.

Centaurus A avslöjar (nästan) allt

Med hjälp av specialinstrumentering ombord på ESA:s Herschel- och XMM-Newton-sonder, har forskningen kommit Centaurus A-galaxen ovanligt nära in på huden. Eller rentav under huden!

Denna klassiska galax, upptäckt på 1800-talet, är redan i det visuella en utmaning med sina  mörka stråk i centrum av “bollen”. Beroende på vilka väglängder vi föredrar, så ser Cen A ut därefter:

I kompositbilden nedan visas det infraröda i röd färgton och den hårda röntgenstrlningen är i blått. Ett synnerligen intrikat galaxbygge avslöjas:

IR-strålningen emanerar från det svarta hålet i galaxens mitt men visar också fram resterna i form av en skiva efter en galax som svaldes med hull, hår, stoft och gas en gång i tidernas begynnelse. Här pågår säkert intensiv stärnbildning.

I röntgen-spektrumet ser vi hur jetstrålarna hettas upp i mötet med den intragalaktiska materia som de passerar igenom.

► Cen A ligger faktiskt ganska nära Vintergatan, cirka 12 miljoner ljusår och den närmaste stora elliptiska granngalax vi har.

► I de centrala partierna döljs ett supertungt svart hål, och de två massiva jetströmmarna när så långt ut i galaxsfären som en miljon ljusår.

Fotocredits:

Far-infrared: ESA/Herschel/PACS/SPIRE/C.D. Wilson, MacMaster University, Canada; X-ray: ESA/XMM-Newton/EPIC; visible: ESO/MPG 2.2-m telescope on La Silla

Enligt pressmesset från UK Space Agency bevisar bilderna entydigt att här skett en galaxkrock för miljarder år sen.

Kometkrascher på  Fomalhaut

För att få ihop observationer och teorier, menar nu astronomer som använt sig av ESA:s Herschel-sond att på Fomalhaut måste ett par tusen  kometer i 1 km-storleken  krascha varje dag.

Europa 2012

Jag fick en kul bild av Gammel Dansk-kompisen Rolfen Sjöström, som visar på läget för Europas länder just nu. Vi har en del att städa upp innan vi kan gå vidare i den här delen av jordklotet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.