Hoppa till innehåll

Nr 34 2013

  • av

Runes favoritkometer

Jag bad nestorn i svensk  amatörastronomi Rune Fogelquist damma av några av de bästa kometbilderna i hans rika arkiv, och i dag gottar vi oss åt kometen Hale-Bopp från 1997 (klicka på bilderna):

–  Färgbilden  tog jag 16/3 1997, kl. 3:21 – 4:07 med en kamera med 135 mm:s  brännvidd, f:4, monterad på min gamla 15 cm reflektor   En gran stod nästan  i vägen!,  berättar Rune.

–  Bilden på samma komets huvud tog jag med 60 cm teleskopet. Exp.-tid 1/4 sek. 29/3 -97 c:a kl. 20:00.

Rune lovar återkomma med fler komebilder framöver.

Hale-Bopp upptäcktes 1995 av de amerikanska amatörastronomerna Alan Hale (New Mexico) och Thomas Bopp (Arizona), två år senare nåde den sitt perihelium och kometen kunde ses för blotta ögat under hela 18 månader – ett rekord i modern tid.

Tycho i HD

Gårdagens pappersutgåva av Helsingborgs Dagblad innehöll en bilaga om Landskrona 600 år. Två sidor ägnades "Stjärnan på Ven", Tycho Brahe.

Detta rapporterar W-bloggens idoge medarbetare i nordvästra hörnet av vår vackra landskap, Lars Olefeldt.

Stort GRATTIS! till Hans Bengtsson

SAAF som i Svensk AmatörAstronomisk Förening har ett förnämligt hederspris, det "Amatörastronomiska priset" som delas ut årligen till en privatperson eller en organisation som har arbetat för att inspirera, utveckla eller stärka svensk amatörastronomi. Den nominerade ska ha arbetat ideellt och varit verksam i Sverige. Priset kan uppmärksamma ett enskilt projekt eller en långvarig verksamhet.

Priset delades ut för första gången 2010 på 20-årsjubilerande stjärnträffen Värmland Star Party.

And the winner 2013 is …

Hans Bengtsson, Göteborg, som får priset "för hans outsinliga kunskapsspridande till landets amatörastronomer och förmågan att entusiasmera till observationer av variabler och andra objekt på himlen".

Hans kommer att få det fysiska priset på vårens Variabelträff i Göteborg. Han erhåller då förutom ett sedvanligt diplom en penningsumma på 2000 kronor för förkovring i astronomin.

Allt detta berättas på SAAF:s prisvärda hemsida.

Tack till Arne Lindengard för tipset.

Kometen Pan-STARRS orsakar mediastorm

I mediastormens öga finns Tycho Brahe-observatoriet och vår ordförande Peter Linde, som TT:s webb-tv intervjuade igår. Filmsnutten kan ses lite här och var i cyberrymden, t ex här på Aftonbladets nätsida.

Papperstidningarna är inte sämre. Kvällsposten hade en intervju med Peter och Dan Kiselman igår, och i dag (13.3)  intervjuar samma tidnings utsände boende på Kometgatan i Oxie, nedanför observatoriet.

Var får tidningarna allt ifrån?

Professorns komet

Ännu mer kometologi! Uppsalaprofessorn, teoretiske fysikern Ulf Danielsson berättade för en tid sen i Svenska Dagbladet att det var kometen West 1975 som tände honom på allvar för kosmos mysterier, och påpassligt nog hittade härom dan Christian Wetsergaard två komet West-bilder i cyberrymden. Visst var den praktfull!

Den enda komet som gjort mig besviken i "modern tid" är ju faktiskt komet Halley 1985, som var en skugga av sitt forna jag. Den verkade ur gängorna.

Planetariet i Malmö – ett PS

Eva Björklund på Malmö museet konfirmerar att det är svenska planetarietillverkarna SCISS med  dess superdigitala Uniview-teknik som fått uppdraget.

Glöm inte att nu på söndag (17.3) öppnas avdelningen kallad "Himmel och rymd" på Teknikens och sjöfartens hus i Malmö.

Knut Lundmark och Kolingen

Kompisen Calle Erlandsson i Lund sitter på ett manus av Knut Lundmark från omkring 1944-45, som handlar om Albert Engströms figur Kolingen.

Lundmark var inte främmande för nånting!

Albert Einsteins betyg

Då och då diskuteras om Albert Einstein var duktig i skolan eller inte.

I många år florerade en skröna om att han var en sällsynt usel skolelev, men sanningen är den rakt motsatta. Så här såg hans betyg ut i tonåret (en 6:a är högsta betyget, 1:a lägsta).

På den sexgradiga betygsskalan hade Einstein högsta betyget  6:or i ämnen som historia, algebra, fysik,  geometri (”Darstellende Geometri” också en sexa),  5:or i tyska språket och litteraturen, kemi,  naturhistoria, i geografi en 4:a, 4:a i teckning etc,  ”sämst” var han i franska (en 3:a).

Rariteten ovan kan med fördel kombineras med teckningen nedan:

Bilden skapare är den mångsidige och underhållande tecknaren Shannon "To much coffee man" Wheeler, vars webb finns här. Gå in om en gång om dagen, och du garanteras ett läääängre liv. Till och med Einstein skrattar i sitt universum!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.