Snabba jordbesökare
Filminstitutet stöttar Claes
Jag har tidigare skrivit om unge Malmöbon Claes Lundins hemmaplanet-vänliga Earth Savers-projekt, och nu har Sv Filminstitutet gått in med 400 000 kr i hans cineastiska jordräddar-dokumentation (se W-bloggen nr 111).
Detta är en mycket förnuftig användning av skattemedel!
Populära sydastronomer
Tummen upp för Populär Astronomi, som precis har dykt upp med årets tredje nummer och jag noterar att sydsvenskarna håller sig väl framme:
Charlotte Helin skriver om Frida Palmér (nödvändig läsning inför vår ASTB-träff 23.9!), Frida Stenebo summerar arbetet med Roma-ockultationen och Tora Greve berättar om solförmörkelseexpeditionen till Påskön.
Björn Stenholm synar dessutom Messier 43, “satellitnebulosan” till M42.
Plus all annan inomvetenskaplig info!
Ett sällsynt matigt nummer. PopAst är – oumbärlig! Sprid gärna det budskapet.
Spiralstjärnorna är här!
Jag blev helt paff av vad jag såg på PopAst-webben senast: En helt säregen “spiralstjärna”, som Hubble-teleskopet avslöjat.
LL Pegasi, en gammal röd jätte, en kolstjärna, dessutom ingående i ett binärt system där den ena stjärnan spottar ut materia i den omgivande rymden. Stjärnorna rör sig i cirklar runt varandra – ett varv tar 800 år – och deras växelverkan resulterar i den märkligt exakta arkimediska spiralstrukturen. Den belysta delen av spiraltöcknet tycks dessutom orienterad mot vintergatsplanet, vilket tolkas som att det är därifrån, från stjärnvärlden, som belysningen sker.
Det vi uppenbarligen ser är en “pre-planetarisk nebulosa”, där stoftet som bildar spiralerna rusar utåt med en hastighet på 50 000 km/h. Förutom PopAst finns det bra bakgrundsfakta här. Och där, på Universe Today, noteras festligt nog att detta INTE rör sig om en så kallad “Norway Spiral”, det märkliga ufo-fenomen som skådades i fjor över Norge och som sannolikt den gången var resultat av en rysk raket som havererade och så solens reflektion i dess bränsle. Resultatet blev en massa mystiska cirklar i atmosfären.
Non, Burger King!
Gastronomi och astronomi är en spännande kombination, och jag undrar så: Hur gick det med de uschliga planerna på en fast food-restaurang uppe vid franska Pic du Midi-observatoriet i Pyrenéerna? Astronomer protesterade, inte för att de föredrog slow food och fois de gras och confit de canard och ostron och champagne utan för att teleskopkvaliteten skulle saboteras av värmeutsläpp och fett, klistrigt mojs i luften.
Går man in på Pic du Midis hemsida så talas det om en restaurang på bergstoppen, men en restaurang med “cuisine traditionnelle”.
Blotta tanken på äcklig pommes frites-doft vid ett nattöppet obsis…
Intressant artikel i Populär Astronomi om Frida Palmér. Inom sin astronomiska karriär ägnade hon sig i första hand åt att studera irregulära variabla stjärnor. Undrar om det går att få tag i nåt av hennes publicerade resultat, t.ex:
Studies of Irregular Variable Stars.
Lund, 1939. (Meddelanden från Lunds Astronomiska Observatorium, Ser. II. Nr. 103.).