IMG_5374

 

Idag känner man till över 800 exoplaneter – planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen. Planeter bildas i skivor av gas och stoft, som kretsar kring unga stjärnor. Men hur kan damm och centimeterstora stenar med försumbar gravitation växa till allt större kroppar och fastna vid varandra? Anders Johansen, forskare från Lunds Observatorium, förklarade detta på säsongens sista möte.

 

Ett viktigt steg i planetbildnings-processen är bildandet av kilometerstora planetesimaler. Dessa är byggstenar både i jordliknande planeter och i de fasta kärnorna i gasjätteplaneter som Jupiter. Föredraget fokuserade på ett överraskande fenomen, som innebär att tillväxten från damm till planetesimaler fungerar. Anders datorsimuleringar visar nämligen att småsten och sten under turbulenta förhållanden spontant bildar täta klungor för att skydda sig mot gasfriktion! Efter hand tar gravitationen över och leder till bildandet av planetesimaler av samma storlek som asteroider och kuiperbältsobjekt.
Anders Johansen är en ledande expert på ämnet och han har nyligen utsetts till Wallenberg Academy Fellow, som en av 30 unga forskare i Sverige.
Mötet i övrigt inleddes som vanligt med föreningsnyheter varefter medlemsavgiften för 2013 bestämdes att bli oförändrad. Erik Johansson hade varit med sällskapets solförmörkelsegrupp den 3 november. i Nya Zeeland och redovisade foton där man genom molnen kunde se solförmörkelsen. 
Via Skype intervjuades Frida Stenebo om den nybildade nationella organisationen Astronomisk Ungdom som bildades i samband med Astronomims Dag och Natt den 13 oktober. Frida berättade om planerad verksamhet, bl a ett Star party i Uppsala kommande vår. AU närmar sig redan 100 medlemmar.
Anders Nyholm rapporterade om några astronomiska nyheter på sitt oefterhärmliga sätt. Han visade även upp en nyförvärvad T-shirt från den nya Knut Lundmarkskolan uppe i Älvsbyn. Några bilder från sammanträdet på Tekniska muséet i Malmö:
 
{imageshow sl=34 sc=13 /}