25 feb på Tekniska Muséet, Malmö

Föredrag av Uffe Gråe Jørgensen, Centrum för Stjärn- och Planetbildning, samt Niels Bohr Institutet, Köpenhamns universitet.
Det är bara 15 år sedan den första planeten kring en annan stjärna upptäcktes. Helt nyligen har man upptäckt de första potentiellt beboeliga planeterna och inom 10 år vet vi troligen hur många jordliknande planeter som kan finnas i vår galax. Det första signalutbytet med eventuellt utomjordiskt liv skulle kunna upprättas inom vår livstid! Vad skulle vi i så fall säga till dem?


Inom 10 år kommer vi att veta hur många jordliknande exoplaneter det finns i Vintergatan – planeter som i princip kan ha floder och oceaner på sin yta. Ändå vet vi ännu inte ens helt säkert hur vattnet bildades på Jorden. Genom årtusenden har människan fantiserat om intelligent liv på andra planeter. Om några få år kommer vi att kunna peka på de planeter där sådant kanske finns och med befintliga radioteleskop sända detekterbara signaler dithän.
Detta kan ske inom vår livstid! Föredraget hålls på lättförståelig danska.

Tid: Torsdagen den 25 februari 2010 kl. 19:00
Plats (Obs!): Hörsalen, Teknikens och Sjöfartens Hus, Malmöhusvägen, Malmö (Busslinjerna 3 och 32, Tekniska museet). Ingång till hörsalen på husets västra kortsida.

HELA PROGRAMMET:

1. Föreningsnytt.
  1. 2. Nytt initiativ för amatörobservationer på Tycho Brahe-observatoriet.
  2. 3. Galileos teleskop - hur fungerade det egentligen? Niklas Henricson berättar om den tekniska framställningen och vilka utmaningar det innebar.
  3. 4. Astronomiska nyheter med Bengt Rosengren.
Paus med kaffe, läsk och te med hembakt tilltugg. Bokloppis!
  1. 5. Är vårt solsystem unikt i Universum? Huvudföredrag med Uffe Gråe Jørgensen

Kallelsen i PDF-format!