litenastb

 NYHETSBREV 53      10 december 2017

Hej,

Vi närmar oss nu slutet på året - och på sällskapets 80-årsjubileum. Det har varit ett händelserikt år. Förra nyhetsbrevet beskrev några av höjdpunkterna. Årets sista månadsmöte blev även det en sådan, mycket tack vare vår inbjudne gäst, Urban Eriksson, som fascinerade oss med "Konsten att läsa himlen". Men vi har fler strängar på jubileumslyran.

 

14 december:  Föredrag på Scandic Hotel: Voyager – En 40-årig resa genom rymden

Minns du Polaroidkameran och de första persondatorerna? För 40 år sedan startade Voyager sonderna sin resa genom solsystemet. 2012 passerade Voyager 1 den yttersta gränsen av vårt solsystem och fortsätter nu sin färd ut i den interstellära rymden. Än idag fortsätter Voyagersonderna att leverera vetenskapliga data.

Fabian Bengtsson är journalist och berättar under kvällen om det fascinerande projektet med dess bakgrund, resan genom solsystemet och vad som hitt ills har upptäckts. Fabian har i förberedelsearbetet rest till NASA Jet Proplsion Laboratory (JPL) i Kalifornien och där intervjuat Suzanne Dodd som är nuvarande projektledare för Voyager.

Program:

18.30 – 19.00   Samling i hotellets lobby
19.00 – 19.10   Presentation av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe
19.10 – 20.00   Fabian Bengtsson, huvudföredrag
20.15 – 20.45   Fjärrstyrd teleskopobservation av asteroiden Phaethon
20.45 – 21.00   Mingel i hotellets lobby – Fråga oss om rymden och vår verksamhet!

Plats: Scandic Hotel vid Triangeln, Malmö

EXTRA: Asteroiden Phaethon passerar jorden som närmast  (ca 10 miljoner km) den 16 dec. Men redan på väg mot jorden försöker vi observera den med ett fjärrstyrbart teleskop i södra Spanien!

Arrangemanget är även öppet för allmänheten. Antalet platser är begränsat, anmälan görs via Facebook eventet alternativt via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Inträde:            

50 kr för allmänheten och 20 kr för medlemmar i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe (betalas på plats kontant eller via Swish).

 

Cassiopeiapodden gör debut!

2010 startade vi Cassiopeiabloggen, som sedan dess har skötts på ett eminent sätt av redaktören, Ulf R Johansson. Ett par tusen läsvärda bloggar senare provar vi nu med en vidareutveckling. En podd! Dvs ett lättsamt samtalsprogram med populärastronomi som tema, nerladdningsbart via nätet. Ulf R och undertecknad håller tills vidare i mikrofonerna.

Nu är första numret ute! Klicka här för vår första test, ett 15 min samtal om årets nobelpris i fysik. Det ska understrykas att detta är ett första försök, en skiss, ett utkast, formen är inte slutgiltig och vi tar tacksamt emot ros och ris och konstruktiva förslag till förbättringar.

Knut Lundmarksajten...

...håller vi på att uppgradera - ska förhoppningsvis kunna sjösättas innan årets slut. Flera medlemmar hjälper för närvarande till med bl a en engelsk översättning. Modernare layout och uppdaterat spännande material ingår också i planerna. 

Till sist...

Ett glädjebud, nu inför julen! Medlemsavgiften för 2018 är oförändrad! Så det är bara att betala...  Och du, varför inte ge bort ett medlemskap i julklapp till någon? Kommer säkert att uppskattas. Åtminstone av oss :).

 

God Jul och Gott Nytt År!

Peter, er ordf