Hoppa till innehåll

Nr 6 2025

  • av

Rekord när astrohistoriska gänget möttes

Förra lördagen (1.2) träffade den historiska grupperingen inom ASTB i Tycho Brahe-observatorits samlingssal, och det blev en väldigt fin träff. Citronmuffins, dammsugare och hembakat på menyn. Rekordmånga mötte upp (runt 25) för att ta del av följande:

* Lundabon Poul Hansen visade sin unika samling av Knut Lundmark-småskrifter som denne fått eller köpt på sig. Pouls samling visar på bredden i Lundmarks många intressen utanför astronomin, allt från religion, spex, opera.

Foto: Eva Dagnegård

Poul berättade inlevelsefullt hur han kommit över samlingen, som han hittade i en påse i ett sällan besökt källarrum i ett antikvariat i Lund. Det är fortfarande osäkert hur innehållet kom till antikvariatet, var det redan 1958 när Lundmark dog eller var det vid hustrun Birgittas bortgång 1974?

En del av samlingen visades upp. Foto: Eva Dagnegård

* Peter Linde berättade om uppgraderingen av Knut Lundmark-sajten, som sakta, sakta närmar sig sin fullbordan. “Knut Lundmark-sajten 2.0”. Förhoppningsvis kommer sajten att föreligga så gott som komplett på engelska längre fram.

* Mirja Markkkula berättade om utställningen i Turku/Åbos universitetsbibliotek med bl a Lundmark-material som donerades dit i samband med Lundmarks bortgång. Yrjö Väisälä, astronomiprofessorn i Turku, var en av Lundmarks närmaste vänner, bägge kom från små omständigheter till vår vetenskap och bägge satte sin prägel på astronomin under 1900-talet, inte bara på våra breddgrader.

* W-bloggen hade läst Uppsalaprofessorn Jesper Svedjedals mäktiga Harry Martinson-biografi Min egen elds kurir. I denna dementeras att Harry Martinson skulle ha studerat för Knut Lundmark i Lund. Å andra sidan hade de redan 1938 medverkat i författarförbundets jultidning Vintergatan, Martinsons bidrag hette “Stjärnsången”, Lundmark skrev om “Vintergatornas vintergata”. Ett första samarbete!

* Eftermiddagen avslutades med en överraskande BBC-film med Dame Judi Dench (Shakespeare-tolkare, M i flera James Bond-filmer m m) och hennes direkta släktskap till Tycho Brahe. Tack till Klas Hyltén-Cavallius för detta unika och ganska så rörande filmdokument på en kvart. Radio Times skrev så här om filmen 2021.

Historiska klubben ses nästa gång i höst förhoppningsvis. Antingen tar vi oss till Kronborgs slott, Helsingör, eller Tosterups slott utanför Ystad där Tycho växte upp.

Farliga asteroiden i fokus

Om den farliga asteroiden 2024 YB4 skrev författaren Maria Küchen en understreckare i Svenska Dagbladet 4 februari. Massor av kloka synpunkter lades fram under rubriken “Kollisionskursen stämmer till eftertanke”.

Senaste faktanytt återfinns på NASA-bloggen Planetary Defence.

Rymden tema på “Fotografiska” i Stockholm

Ett Stockholmsbesök förde oss direkt till Fotografiska Museet aka bara Fotografiska och dess stora rymdutställning just nu. Omdömet får bli “blandade karameller”, men en sak är mer och mer klar – astronomin och rymdfarten är i dag ett ämne som lockar konstnärer och kulturarbetare över hela fältet.

Här blandas och ges, kanske bäst är ändå utställningens få historiska bidrag och steampunkiga installationer med hela rumsinteriörer. Lite PK med “anti-Musk” och annat på väggarna är ofrånkomligt.

Utställningen Space – A Visual Journey står till 2 mars och här kan läsas om utställningen och medverkande konstnärer. Alla har ett förhållande till rymden.

En klase bilder från W-bloggens utsände: