Carina ingen vanlig bergsbestigare
Bor man i Kiruna så lider man inte direkt av höjdskräck. Höga berg, djupa dalar och mörka gruvor tillhör varda´n! Så tack till gamle kompisen Ove “PR-son” Persson, som är en av svensk turistnärings stora profiler och som just nu laddar upp inför kommande TUR-mässa i Göteborg. Det är Ove som riktat min kikare mot Carina Johnsson uppe i Kiruna – Carina som har förflutet som turismansvarig i världens största stad Kiruna men som numera håller till i Rymdbolagets räjonger och bland annat leder de allt populärare visningarna norr om Polcirkeln av svensk rymdsatsning, Esrange etc etc.
– Bilden fick jag härom dagen av mina goda vän Ulrika Westerberg, berättar Carina.
– Den är lite “fun shot” men den är i alla fall framför vår “satellit-vägg” på Visitor Center där vi försöker berätta om hur satelliter fungerar, hur de kommunicerar och hur Sverige framgångsrikt utvecklat hela eller delar av dem.
På Carinas visitkort står att hon är “Director, Public Space Business Development” på Rymdbolaget, som på engelska heter Swedish Space Corporation.
– Mitt arbete 2009 ledde fram till ett nytt affärsområde som arbetar med alla former av besök på Rymdbolaget, officiella, kommersiella, Visitor Center, profilmaterial. Dessutom arbetar jag mycket med det spännande nya området kommersiell bemannad rymdfart – där vi har Spaceport Sweden som det knytande projektet med besöksnäringen i och med att Icehotel är partner. Samt LFV via Kiruna Airport!
Här finns massor av spännande saker på gång, inte minst de i dagarna aktuella men försenade – är det SJ som sköter rulljansen? – uppsändningen av Prisma-satelliterna från Ryssland och Kazakstan.
Ännu en riktigt dååålig limerick av yours truly!
Det var en nypensionerad CERN-intresserad astronom uti Eslöv
som av sfärernas musik blivit lätt döv
så när han på LHC i Genève tänkte efterhöra
det blev svårt för honom att avgöra
vilka elementarpartiklar det var som fysikkollegerna klöv.
Som sagt, skriv roligare limerickar själv!?!
Phil Charles-skandalen
Det börjar så smått sippra ut fakta om skandalen i Sydafrika, landet där professsor Phil Charles suspenderades från sitt jobb som chef för största observatoriet SAAO för att han “läckt” om det planerade gigantiska radioteleksopbygget SKA (Square Kilometre Array, se tidigare bloggar).
Nu visar det sig att de astronomer som Phil Charles läckte till var kolleger till honom i Sydafrika och USA – och att dessa “had the right to know”!
Det mesta av materialet finns här på physicsworld.com!
Affären liknar mer och mer en uppföljare på den absurda BBC-serien om byråkrater och politiker, Javisst, herr minister. Detta är tråkigt för Sydafrikas renommé, absolut – och tyvärr är väl inte Nelson Mandela kurant nog för att säga ett och annat sanningens ord.
Peter kvar i toppen
Vår ordförande i ASTB, Peter Linde, omvaldes på Svenska Astronomiska Sällskapets årsmöte i Stockholm 16.3 till vice ordförande i SAS.
Peter är valberedningens förslag även som fortsatt ordförande för ASTB kommande jordvarv runt solen. Beslut på årsmötet på torsdag kväll!
Bilar och astronomi
Apropå Toyotas “gaspedal i botten”-katastrof och den kosmiska strålningens eventuella inblandning (blogg nr 21), så tack för tipsen om alla bilar som haft astronomiska namn.
Jag har kollat upp de flesta och fastnar som nr 1 på pallen för japanernas Subaru, det japanska ordet för Plejaderna/Sjustjärnorna. För blotta ögat kan vi ju bara se sex av dessa stjärnor, och så många är också synliga i bilens logga.
Ford Taurus, Chevrolet Nova och Nissan Pulsar – är det nåra andra än skrothandlarna som intresserar sig för de bensinslukarna i dag?
William Herschel – musikern och tonsättaren!
För många herrans år sen kom jag över en LP med klaviaturmusik “signerad” William Herschel. En klenod i min samling! Nu finns uppenbarligen ett par CD-inspelningar med hans musik, och frågan är väl hur mycket det finns – och varför framförs det så sällan live på våra konsertestrader? Kan vi ha satsningar “typ” Mostly Mozart och Viva Vivaldi kan vi väl ha en Hear Herschel-festival?
Det går att ladda ner några slingor från dessa skivor från nätet, och det är ju bara att konstatera: William Herschel kunde sin sak även som kompositör!
Oboekonserterna är bara så ljuuuvliga!