Hoppa till innehåll

Nr 90 2010

  • av

Stjärnfläckar forskas ut

Finns det solfläckar finns det stjärnfläckar, vilket är känt sen  länge. Redan 2003 kunde vi som APOD se denna bild, den gigantiska stjärnfläcken/starspot på stjärnan HD 12545, även känd som XX Trianguli och synlig i en vanlig fältkikare.

Klassiskt färgförstärkt bild från 2003. Credit & Copyright: K. Strassmeier (U. Wien), Coude Feed Telescope, AURA, NOAO, NSF.

Stjärnan ovan är binär och stjärnfläcken tros bero på så starka magnetfält att dessa förhindrar het materia att nå stjärnans yta. Därav den mörka fläcken, som är mätbar från jordens horisont.

Den senaste forskningen på området ska diskuteras i augusti,  på en IAU-konferens i Ventura, Californien. “Starspots” är ett fascinerande fenomen och inbillar jag mig extremt svårfångat dessutom. Men inget är omöjligt för dagens astronomer, som lärt sig klura ut det mesta ur fotonernas rike.

Exempel:

En som från svensk horisont utforskar starspots är Uppsala-astronomen Oleg  Kochukhov, som på IAU-konferensen lovar avrapportera sina senaste fynd på temat “The spots on Ap stars”. En  Ap star är en spektralklass A-stjärna som är “peculiar”, inte minst ur kemisk synpunkt (överskott i ytskikten av grundämnen som  mangan. kvicksilver, strontium och liknande). yttempen ligger på 8000-15000 gr K och stjärnans magnetfält är ovanligt starkt samtidigt som dess rotationshastighet är låg. Det ena verkar hänga ihop med det andra.

Oleg Kochukhov har en egen extremt informativ hemsida, där han beskriver sitt arbete. Kolla t ex innehållet i fliken Research, ur vilken framgår att det är  rena detektivarbetet hur Oleg utnyttjar Doppler-effekten för att utforska dessa stjärnfläcksrika stjärnor.

Ett problem för dagens astronomer är, föreställer jag mig, att inte blanda samman  starspots och exoplaneter, som ligger i siktlinjen till en stjärna, men det går förstås att separera fenomenen över tid..

Sanslös annons

Denna annons ska vara sann och från Storbritannien:

FOR SALE BY OWNER.

Complete sets of Vistas in Astronomy, Astrophysical Journal and Encyclopedia Britannica. Excellent conditions…..£1000 or best offer.

No longer needed; got married last month. Wife knows bloody well everything!

Ännu mer vatten på Mars

Nästan dagligen ramlar det in nyheter om vattenfynd på Mars eller snarare fynd EFTER vatten på planeten. För i dag är den så gott som torrlagd. Senast har forskare knutna till Brown University i USA  hittat  spår efter rännor, som har med forntida glaciäravrinning att göra (men som sådana ändå geologiskt överraskande unga).  Smältvattnet har skapat rännor som är flera kilometer långa och kanske 400-500 meter breda.

Spännande Mars-geologi. Foto:NASA/JPL/MSSS

Genom att studera 1000-tals bilder från Mars Reconnaissance Orbiter är Mars-forskarna nånting RIKTIGT STORT på spåren.

Brown University har självklart en fullödig rapport på sin hemsida., i vilken det också berättas om Brown-forskarnas studier på ort och plats – på hemplaneten Tellus – av arktiska glaciärrännor.

Länstols-astronomens viktigaste instrument

Drömpjäsen!

Sommaren är länstols-astronomens finaste årstid. Armchair astronomy heter det på engelska, detta att behagligt sitta i sin  fåtölj och läsa en uppdaterad eller på annat vis intressant bok i astronomi. Gärna med en eldsprakande öppen spis framför dig.

Per definition är en länstol en stol med både rygg- och armstöd, och jag är nu på jakt efter en RIKTIG LÄNSTOL. Jag är inte nöjd längre med IKEA:s “halvfabrikat”.Nånstans måste det finnas en ekonomiskt  överkomlig fåtölj med hög rygg och bulliga armstöd, om inte annat så hos Myrorna som ligger granngårds.

Den öppna spisen struntar jag i tills vidare. Men jag upptäckte i dag när jag tog en promenad i Malmö att det finns affärer, som säljer öppna spisar utan behov av skorstenar. Den ultimata uppfinningen för en lägenhetsinnehavare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.