Upplevelsepark utan raketer, stjärnor och planeter – är det möjligt?
Jag lyssnade i dag på ett Rotary-föredrag av Christer Persson, utvecklingsstrateg i Malmö kommun, en av stans viktigaste personer när det gäller att sätta stan på kartan (dessutom gammal MFF-profil). Han pratade om projektet Eksploria, idén med en världsunik kombination av temapark och science center söder om Svågertorp – ett projekt på 2 miljarder SEK!
Christer nämnde faktiskt glosan “universum” i sammanhanget, och frågan är var vi kommer in med vårt spetskunnande i form av rymdforskning, astronomi m m. Här borde finnas möjligheter, men som vanligt handlar det om finansiering. För: De tänkta paviljongerna där ute – parken ska vara öppen året om – ska vara självfinansierade, vilket borde intressera företag typ svensk, skandinavisk och nordtysk rymdindustri, universitet och högskolor.
Bland de som tror på idén i dag finns också Malmö högskola liksom Region Skåne, Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet och kapitalstarka intressenter “typ” Sten K Johnson. Och, tro det eller inte, danskarnas Wonderful Copenhagen!!!
Teman för den interaktiva upplevelseparken, som förväntas locka minst 800 000 besökare årligen, blir framför allt miljö, klimatförändringar, hälsa och livsstil. Förutom vad parken i sig själv genererar väntas den ge ett årligt tillskott på 300 miljoner kronor till Malmös turismekonomi.
Mellan 300 och 500 arbetstillfällen skapas, framför allt servicejobb som det är relativt ont om i regionen. Det kan även bli intressant att etablera nya hotellanläggningar i anslutning till upplevelseparken liksom att etablera andra typer av anläggningar i närheten.
Byggstart runt 2015-2016.
ASTB-föredrag på engelska
Bertil Falks föredrag för oss i fjor på ASTB:s allmänkulturella astronomikväll på Lunds stadsbibliotek om tidparadoxer i svensk 1800-tals scence ficiton har numerat översatts till engelska och finns tillgängligt på Bewildering Stories hemsida.
– Det har utlöst en del entusiasm hos mina medvänner på Bewildering Stories, berättar Bertil.
Som fortsätter jobba på sitt storverk om svensk sf.
van Goghs stjärnbilder
Astronomin är en sann “crossover”-vetenskap, där kultur och humaniora får plats. Från och till uppmärksammar vi ju här på W-bloggen hur bildkonstnärer inspirerats av rymden (Olof Höst, Jörgen Fogelquist m fl), och nu är det min vicebloggare Christian Vestergaard som erinrar om Vincent van Gogh, han som var “på örat”.
Ett par av van Goghs bilder är verkligen astronomiska. Som denna tavla, Nuit etoilée sur le Rhône från 1888, målad i Arles. Oljan är 72,5×92 cm och fortfarande, efter drygt 120 år, går det att identifiera ungefär var van Gogh har stått när han målat motivet. Om stjärnorna är verkliga återstår däremot att diskutera. Jag tycker det ser ut som en fri återgivning av Karlavagnen i mitten, men jag är osäker. Jag har inte varit i Arles, så jag vet inte om motivet är mot norr.
Wikipedias bild från Arles i förrfjor ser för övrigt ut så här:
Men van Gogh gjorde fler oljor med stjärnmotiv. Le ciel etoilé (1889) ser ut så här, med en avtagande månskära t h:Ljusstråket – Vintergatan? Och var fick han den inom astronomin populära spiralformen ifrån?
Det finns fler van Gogh-bilder med rymdmotiv. Bilden nedan har bl a analyserats av några konstintresserade Texas-astronomer och de menar sig ha fastställt både vilken märkligt hängande klippa det handlar om vid Saint-Rémy och tiden för fullmånens uppgång (kl 09:08 13 juli 1889), Det är månen, inte solen, vi ser.Utgångspunkten för alla spekulationer om van Goghs rymdinspiration är att han alltid – på något vis – höll sig till rena rama verkligheten.
Mörk materia i solens inre?
Om det finns mörk materia till och med i solens inre och dess WIMPS-partiklar kolliderar, skapas neutriner – och dessa hoppas det nu kompletta neutrinoobsrvatoriet vid Sydpolen, IceCube, hitta.
Även Sverige är med i detta synnerligen spännande forskningsprojekt genom Polarforskningssekretariatet, Forskningsrådet och medel från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
WIMPS = Weakly interacting massive particles.
ESO-tävlingen vanns av ryss
Astrofototävlingen ESO:s Hidden Treasures 2010 gav amatörastronomer möjligheten att leta igenom ESO:s enorma arkiv av astronomiska data för att hitta en väl gömd kosmisk pärla. Nära hundra deltagare deltog, och astronomientusiasten Igor Chekalin från Ryssland vann förstapriset:
En resa för livet till ESO:s jätteteleskop VLT vid Paranal i Chile.
– Vi blev förbluffade av både kvantiteten och kvaliteten hos bilderna som skickades in, säger Lars Lindberg Christensen, chef för ESO:s avdelning för utbildning och utåtriktad information.
Sämsta filmen utsedd
Grattis till skaparna av filmen 2012, som av NASA fått omdömet “the silliest and most scientifically flawed film”. Regi Roland Emmerich.
Filmen är uppenbarligen en riktig kalkon och så genomusel att vi bara måste se den på dvd!!! It´s a must.