Asteroidpionjär och krigshjälte ur tiden
Jag trodde att jag hade skrivit om det, men det har jag inte alls: Tidigare i somras avled den amerikansk-holländske astronomen och planetforskaren Tom Gehrels (1925-2011), en legendar inom utforskningen av asteroider inte minst.
Med kollegerna, äkta paret Ingrid van Houten-Groeneveld och Johannes van Houten upptäckte Gehrels tusentals asteroider och ett antal kometer, i ett sökprogram med hjälp av Mt Palomars 48-tums Schmidtteleskop.
Gehrels tillhörde den generation som växte upp under andra världskriget, och som tonåring var han involverad i den holländska motståndsrörelsen. Han flydde till England men återvände som SOE-agent och fallskärmshoppade över Holland.
Till Gehrels goda sidor hörde även hans kritik av Werner von Braun. vars skuld till tusentals slavarbetares död i de underjordiska V2-fabrikerna aldrig riktigt sattes på pränt under von Brauns egen levnad.
Som astronom fick Tom Gehrels en gång frågan vad han skulle göra om han upptäckte en asteroid på kollisionskurs mot jorden.
– Gå ut och titta på den, naturligtvis!
En otroligt spännande människa.
En runa över Tom Gehrels finns här på University of Arizonas hemsida.
von Trier fick experthjälp
Apropå asteroider…vår danske ASTB-vän Uffe Graae Jørgensen var behjälplig när Lars von Trier spelade in sin film Melancholia, som ju bl a handlar om jordens undergång i en planetkrasch. Detta tipsar Uffes kusin Christian Vestergard om!
Jag har inte sett filmen och jag vet inte om jag VÅGAR se den. Jag vet inte om jag överhuvud taget vågar se nått av von Trier mer, efter skandalen på Cannes-festivalen.
Venus-passagen 2012
6 juni nästa år, på själva nationaldan, passar Venus på att passera över solytan, och fenomenet kan skådas från Oxie tidigt på morgonen. Då har passagen redan påbörjats.
Det blir sista chansen på hundra år att se ett sådant skådespel, och faktum är att sen Galileo Galilei riktade teleksopet mot stjärnnhimlen först gången har Venus-passager bara ägt rum 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 – och 2004.
Venus passerar 2012 över solens norra halvklot.
Edmund Halley var den förste som insåg att med hjälp av Venus-passager kan solavståndet bestämmas.
Klondyke i kosmos
Nyligen kunde vi läsa om en diamantplanet, och nu precis = senaste dagar kom Max Planck-forskare i Tyskland med en (för mig) ny teori om hur grundämnen som guld uppstår:
Genom kollisioner av neutronstjärnor.
Ingen har förstås sett hur det går till (ännu) utan detta är ett resultat av komplexa, massiva datorsimuleringar, ett av den teoretiska astronomins viktigaste “instrument” i dag.
Den galaktiska kökkemödding där tunga grundämnen som bly och guld skapas består av utslängd materia från neutronstjärnor, som kolliderar och om inte ljuv musik uppstår så uppstår här i varje fall extremt tunga grundämnen. Också!
Tidigare har vi trott att tunga supernovor utgjorde ugnen för tunga grundämnen i det periodiska systemet.
Stor meteor över Danmark
En ovanligt stark meteor syntes över danska Vendsyssel, Jyllnd, natten 5-6 september.
Bilden nedan från A Norup Sørensen (Niels Bohr Institutet, KU) og K Lang.
Danskarna har ett automatiskt kamerasystem som uppfångar alla ljusa meteorer över landet.
Stjärnhopar i Vintergatans ytterkant
Det är inte bara Vintergatans centrum som lockar astronomerna. Även dess motsats, dess “anticentrum”, har ögonen på sig, bevisat av att ett gäng forskare sysslat med de tre öppna stjärnhoparna Berkeley 23, Berkeley 31 och King 8.
Med hjälp av LBT, Large Binocular Trlescope, i Arizona har bl a hoparnas ålder fastslagits:
* Berkeley 31 är relativt gammal, med en uppskattad ålder på mellan 2.3 och 2.9 Gyr,
* Berkeley 23 och King 8 är yngre, 1.1–1.3 respektive 0.8–1.3 Gyr gamla.
Göteborgs-dagarna snart här
All info om Astronomdagarnas “var, när och hur?” finns här!