Roald Dahls skrivarstuga räddas?
Jag har ett fantastiskt minne från 1979, en intervju med den mångsidige författaren Roald Dahl (sf, barnböcker, thrillers, horror…) hemma hos honom i Great Missenden, Buckimhamshire.
Dahl mötte vid stationen, hans skådespelande hustru Patricia Neal gjorde salladslunchen, en av sönerna var hemma för att visa upp sin nya Volvo och Roald Dahl berättade om sitt författarskap och sitt liv. Han visade mig sina Edgard Allan Poe-koppar som han fått i pris av Mystery Writers of America, sin unika Malevitj-konstsamling och så tog vi en tur in om hans skrivarstuga – med den berömda stolen och hans höftben (se bilden) som han bevarat efter en operation. Dahl var RAF-flygare under kriget och störtade över Libyen.
Nu försöker Roald Dahls vänner och efterlevande rädda skrivastugan från att kollapsa. Den har stått fryst i princip sen 1990, då Dahl gick ur tiden, och man letar med ljus och lykta efter 500 000 pund i en räddningsaktion. Hoppas aktionen lyckas! .
På en punkt tror jag att jag kan bidra till förståelsen av Roald Dahls författarskap: Han pumpade mig på hur mina föräldrar avlidit. Och jag förstod ju varför: Det var ur sådana berättelser han kunde spåna vidare i sina knorriga noveller. Tyvärr hade jag inget dramatiskt att avslöja.
Roald Dah hade norskt påbrå och vi pratade mycket om hans skandinaviska rötter. Och om hans framgångar naturligtvis och vad han tyckte om skatter och hur smart han placerat en del kapital i – Schweiz! Fast det fick jag inte berätta om då.
Sveriges minsta bokmässa – sista utrop!
För åttonde året i rad avverkar Bertil Falks enmansförlag Zen Zat Sveriges minsta bokmässa, nu på lördag 17 september AD 2011 mellan kl. 16.00 och 20.00. Plats som vanligt hemma hos W-bloggredaktören Ulf R. Johansson 4 trappor upp på adressen Södra Förstadsgatan 82 i
Malmö.
Sedvanlig förplägning med billigt lådvin, vatten, chips, plus litteratursnack.
I år släpper Zen Zat Paradisvägen av ingen mindre än Kjell E Genberg. För första gången har ett urval om 20 noveller i lika många olika genrer gjorts från de cirka 600 noveller han under de senaste 56 åren skrivit i olika sammanhang.
Därmed demonstreras också för första gången Kjells mångsidighet. Boken (tjockare än vanligt) kostar 150 kronor. Tidigare samlingar från Zen Zat finns att köpa bortsett från den som tagit slut.
Cirkatider
* Kl 16.45 Ulf R hälsar välkommen.
* Kl 16.50 Bertil Falk berättar om Zen Zat-projektet "Dolda noveller och glömda pärlor", där Kjells bok ingår som nummer 6, samt om sitt stora "Work in progress", en litteraturhistroia som redan är uppe i tusen A 4.
* Kl 17.00 är det Kjell E. Genbergs tur att framträda.
Välkommen!
T Pyx är i gång
Den rekurrenta novan, den binära vita dvärgen T Pyx(idis) har börjat röra på sig i röntgenområdet, berättas i en rapport i dag, byggd på observationer med SWIFT-sonden – som fortsätter hålla ögat på stjärnan ett antal veckor framöver.
Då och då har det spekulerats i att stjärnan kan förvandlas till en supernova, men detta anses ligga flera miljoner år fram i tiden.
En snygg bild på novan från HST 1997 ser ut så här:
Affärslivet hotas av solen?
Universitetet i engelska Leicester är intressant av flera skäl. Här finns t ex forskning i ämnet idrott (tyngdpunkt på fotboll), och för några år sedan träffade jag ett par av dessa kunniga brittiska "fotbollsakademiker" under deras utflykt till Lund.
Även andra sfäriska fenomen studeras i Leicester; sen drygt femtio år finns här ett centrum för astronomi och rymsforskning, Kul nog genomförs kommande dagar ett symposium i Leicster på temat "Observing The Earth and Planets: The Next 50 Years Symposium".
Att sia om framtiden är ingen sinekurs, och astronomin utgör inget undantag. En del saker kan vi extrapolera fram och möjligen, möjligen, ana oss till.
Programmet bjuder t ex på spännande godbitar om studiet utifrån av vår hemplanet, hur vi ska få tillbaka markprover från den röda planeten Mars, "exo-Mars"-instrumentering, liksom rymdvädrets betydelse för oss.
På den senare punkten skulle det vara intressant att känna astronomen Mike Hapgood närmare på pulsen ("Sun's influence on planets and space weather". Han har varit med om att för försäkringsbolaget Lloyds räkning utreda riskerna för affärslivet vid ett solutbrott som lamslår vår sofistikerade västerländska teknik.
Bland småsaker som kan inträffa är kaos inom transport- och flygsektorn, GPS-teknik som slås ut liksom den generella kraftförsörjningen. Oljepipelines och järnvägar är andra utsatta områden vid massiva soleruptioner.
Lloyds påpekar förstås samtidigt att det också öppnas upp businessmöjligheter här, för företagsamhet specialiserat i skademinimeringar och förvarningar.
Info om Astronomdagarna…
… i Göteborg i månadsskiftet september-oktober finns här!
Det är våra vänner på Onsala rymdobservatorium som håller i arrangemanget, och medarrangör är vårt nationella sällskap Svenska Astronomiska Sällskapet – en ärevördig institution i vårt svenska astronomiliv (grundat 1919).
Vårt eget Tycho Brahe-sällskap är bara 74 år gammalt på det 75:e….