Hoppa till innehåll

Nr 46 2024

  • av

Glada miner i Lund

Äntligen har den försvunna (läs: stulna) Marsgloben kommit till rätta – och astronomerna i Lund gläds naturligtvis. I mitten Eva Jurlander och kring henne idel ädel astronomadel i Lund. Vi spanar in både prof em Dainis Dravins och planetariets Anna Arnardottir m fl.

Fullödig rapport om hur den unika globen återkom till rätt ägare utlovas i LUM vad det lider. Vår egen ASTB-polis, forensikerchefen Mats Hägg, gjorde de första utredningarna av brottsplatsen. Året var 2015.

Globens skapare hette Emmy Ingeborg Brun och levde åren 1872-1919. Ibland kallas hon amatörastronom, ibland astronom, säkert är att hon i alla fall hade god kontakt med Elis Strömgren, professorn på Köpenhamns observatorium. De brevväxlade och utbytte artigheter.

Brun var uppenbarligen en entusiastisk Mars-tänkare, hennes glob bygger på Percival Lowells förarbeten – han fick även ett ex – och dennes kartor över vår grannplanet med enkla och dubbla Marskratrar, och hon hade tydligen en klar politisk uppfattning om ett Labourparadis för invånarna  på Mars. Någon om inte alla av globerna har hon försett med engelska Labours slogan: 

“Free land. Free trade. Free men.”

Knut Lundmarks tid som professor och astronomie chefsperson på Gamla Obsis, Stadsparken, tronade Marsgloben inne på föreståndarens rum. Bildbevis ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.