Hoppa till innehåll

Nr 52 2024

  • av

Bingo!

Grattis och tack till alla ASTB-aktivister som hjälpt till uppe på TB-observatoriet med visningar de senaste kvällarna. Perseiderna var på generöst humör liksom norrskenen, som kunde ses över hela Skåne senare på natten..

Massmedierna har också varit på generöst humör, bevisat av allt från dagspress, text-tv till intervjuer med Peter Linde i SVT och TV4. Malmös egen Evenemangssida skrev också om Perseidkvällarna på TBO.

Bildbevis på himlafenomenen flyter in allt eftersom. Här är t ex nestorn Piotr Koppes mobilfotograferade trio från Landskrona:

På Tycho Brahe-sällskapets astrofotosajt (facebook) rapporterar Ronnie Svensson följande:

“Oj vilken kväll. Jag kom hem sent efter en resa och bestämde mig för att gå ut med kameran och se om jag kunde fånga lite stjärnfall (Perseiderna). Gissa min förvåning när jag istället fick en fantastisk norrskensshow! Strax utanför Lund! Visst, jag hade läst att chansen fanns inatt, men inte kunde jag väl tro detta! Hoppas många fler här i gruppen fick chansen att njuta av detta underbara fenomen! (Bilden är en 3 sekunders exponering, tagen med en mobiltelefon).”

Från Ugglarp, Halland, noteras via fb och Charlotte S Helin:

Stjärnorna uppe till höger som bildar ett W på sniskan är Cassiopeia, ett enkelt riktmärke om man letar efter Vintergatan (som nu dränks i norrskenet)
Bild: Åsa Broing, Ugglarps byalag

Och Perseid3rna? På vår astrofotosajt har Bengt Rönde detta bildbevis:

Bengts kommentar (han är gammal variabelobservatör):

“Den 13 aug tog jag 250 st 10 sekunders exponeringar med systemkamera och 25 mm objektiv. Och fick en meteor (Perseid) på en av bilderna. Överst till vänster är det Norra Kronan där det går att konstatera att T CrB ännu inte har fått sitt förväntade utbrott. Och R CrB ligger stadigt på magnitud 6.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.