Hoppa till innehåll

Nr 54 2024

  • av

Här växte Knut Lundmark upp

I samband med vår uppdatering av Knut Lundmark-sajten springer vi (= ordf Peter Linde och W-bloggens ansvarige) på ständigt nya överraskningar. I astronomisdka institutionens gömmor kom t ex bibliotekarien Eva Jurlander på ett litet särtryck i vilket Lundmark skrev om sin mor. I bidraget konstaterar Lundmark att hans mor nog helst ville att han skulle bli bodbiträde hemmavid. ICA-handlare hade hon väl tänkt sig i dag.

Norrbottens museum besökte härom året Lundmark-familjens lilla hus i Krokträsk, som fortfarande finns kvar, och mitt under besöket dök ett himlaskådespel upp. En hälsning från Lundmark ovan där. Karin Tjernströms fylliga artikel återfinns här.

Ett norrsken över Knut Lundmarks hem. Foto: Daryoush Tahmasebi.

Fotot ovan visar stjärnhimlen med Orion,Oxen och Plejaderna. Foto: Daryoush Tahmasebi.

På kommande ASTB-möte ska vi uppmärksamma Lundmark-sajtens uppgradering och även flagga för en träff inom vår historiska comunity på temat Knut Lundmark senare i höst. Inte spikat ännu exakt när men vi hoppas på en lördagsträff i stora salen på vårt TB-obsis. Det senaste åren har kommit fram mycket nytt om vår astronomiske guru.

FoF uppmärksammar det “svenska” Webb-teleskopet

Tack till Jesper Sollerman et al som tipsar om en djupsinnig Webb-artikel i nyaste Forskning & Framsteg.

Bästa upplösningen hittills

The Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration har genomfört testobservationer med en rad teleskop inklusive ALMA m fl som tillsammans uppnått den hittills högsta graden av upplösning från jordytan. Målet är en minst 50-procentig förbättring i detaljerna av bilder av svarta hål.

ESO:s Youtubefilm här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.