Hoppa till innehåll

Nr 71 2024

  • av

Hans Erlandssons teleskop går på auktion

Tack till Håkan Barregård, som observerat att detta teleskop är omnämnt av Hans Erlandsson i Cassiopeia, Tycho-Brahesällskapets årsbok 1941. Bl.a observerades Merkuriuspassagen 1907, och den nästan totala solförmörkelsen 1912 med detta teleskop. En del av den lundensiska astronomins historia!.

Alla fakta om teleskopauktionen på Crafoord återfinns här – slutdatum 17 november.

Vi har läst Erlandssons underhållande artikel som bl a handlar om hans eget spegelslipande. Det misslyckades ofta men när spegeln fungerade som bäst kunde den i brännpunkten tända en – cigarr! Det ultimata testet.

Innan Erlandsson ägdes teleskopet av den märklige lundakonstnären Fredrik Krebs, som var teosof och som gärna smög in indiska gudomar i sin kristna altartavlor.

Betelgeuse synad i Skånskan

När jag inte har något annat att skriva om i mina lördagskrönikor i Skånska Dagbladet blir det ofta “något astronomiskt”- som nu igår (9.11), med fokus på Betelgeuse:

Senaste nytt om Jupiters röda fläck

Det fanns anledning uppmärksamma Jupiters röda fläck på senaste ASTB-mötet i torsdag. Fläcken (som lutar i nord-sydlig riktning) blir rundare och mindre men är fortfarande nästan dubbelt så stor som jordklotet. Inga milda vänstanfläktar sveper här.

Den allra senaste större rapporten baserad på JWST:s maskineri återfinns här.

När Jupitersonden Juno lägger av nästa år (bränslet tar slut) och Europas Juice-sond inte kommer fram förrän runt 2031, är det amatörastronomernas uppgift att hålla koll på jätteplaneten. Zooniverse bidrar med Jovian Vortex Hunter-projektet inklusive katalogisering av fläckarnas morfologi bl a.

Nedan ett bidrag från den japanske amatören I Miyazaki från den 5 november. Okinawa-baserade Miyazaki nämns ofta i Jupiterforskarnas rapporter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.