Hoppa till innehåll

Nr 14 2025

  • av

Syre upptäckt i den mest avlägsna kända galaxen

Pusselbit läggs till pusselbit i DET STORA PUSSLET! I dag blev det känt via ESO, att två olika forskargrupper har upptäckt syre i den mest avlägsna kända galaxen, JADES-GS-z14-0. Upptäckten, som rapporteras i två separata studier, möjliggjordes tack vare Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), där Europeiska sydobservatoriet (ESO) är en partner. Denna enormt viktiga upptäckt tvingar astronomerna att revidera sina teorier för hur snabbt galaxer bildades i det tidiga universum.

* JADES-GS-z14-0 upptäcktes förra året och är den mest avlägsna bekräftade galaxen som någonsin hittats: den är så långt borta att dess ljus har tagit 13,4 miljarder år att nå oss. Detta betyder att vi ser galaxen som den var när universum var mindre än 300 miljoner år gammalt, ungefär 2 % av dess nuvarande ålder. Den nya detektionen av syre med ALMA, ett teleskopnätverk i Chiles Atacamaöken, tyder på att galaxen är kemiskt mycket mer mogen än förväntat.

Bildkälla: ESO

* “Det är som att hitta en tonåring där man bara förväntar sig bebisar”, säger Sander Schouws, doktorand vid Leidenobservatoriet i Nederländerna, och huvudförfattare till den holländskledda studien, som nu har godkänts för publicering i The Astrophysical Journal. “Resultaten visar att galaxen har bildats mycket snabbt och även mognar snabbt, vilket bidrar till en växande mängd bevis för att galaxbildning sker mycket snabbare än vi har trott.”

* Galaxer börjar vanligtvis sina liv med enbart unga stjärnor, som mestadels består av lätta grundämnen som väte och helium. När stjärnorna utvecklas skapar de tyngre grundämnen som syre genom kärnreaktioner, och ämnena sprids i sin värdgalax efter att de dör. Astronomer har trott att universum vid 300 miljoner års ålder fortfarande var för ungt för mogna galaxer med tunga grundämnen. De två ALMA-studierna indikerar dock att JADES-GS-z14-0 har cirka 10 gånger högre halt tunga grundämnen än förväntat.

* “Jag blev förvånad över de oväntade resultaten eftersom de ger oss en ny syn på de första faserna av galaxutvecklingen”, säger Stefano Carniani vid Scuola Normale Superiore i Pisa, Italien, och huvudförfattare för en artikel som nu godkänts för publicering i Astronomy & Astrophysics. “Bevisen för en mogen galax redan redan i det mycket unga universum väcker frågor om när och hur galaxer bildades.”

* Syredetektionen har också gjort det möjligt för astronomer att göra mer exakta avståndsmätningar till JADES-GS-z14-0. “Med ALMA-detektionen är det möjligt att göra en utomordentligt exakt mätning av galaxens avstånd med en osäkerhet av bara 0,005 procent. Denna precisionsnivå – analogt med precision av 5 cm över ett avstånd på 1 km – bidrar till att förfina vår förståelse av avlägsna galaxers egenskaper”, tillägger Eleonora Parlanti, doktorand vid Scuola Normale Superiore i Pisa och författare till Astronomy & Astrophysics-studien [1].

* “Galaxen upptäcktes ursprungligen med rymdteleskopet James Webb, men ALMA krävdes att bekräfta och exakt bestämma dess enorma avstånd”, [2] säger docent Rychard Bouwens, en medlem i forskargruppen vid Leidenobservatoriet. “Detta visar den fantastiska synergin mellan ALMA och JWST för att undersöka hur de första galaxerna bildades och utvecklades.”

* Gergö Popping, ESO-astronom vid European ALMA Regional Center som inte deltog i studierna, säger: “Jag blev verkligen förvånad över den tydliga detektionen av syre i JADES-GS-z14-0. Det tyder på att galaxer kan bildas fortare efter Big Bang än vad man tidigare trott. Detta resultat visar den viktiga roll ALMA spelar för att undersöka universums första galaxer.”

Hela ESO-messet med bilder (och video, se nedan) återges här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.