Hoppa till innehåll

Nr 101 2011

  • av

Gagarin i Moskva

Det finns massor av statyer och byster av Jurij Gagarin, dåvarande Sovjetimperiets pionjärrymdfarare som i går firades rejält i Moskva – det var ju 50 år sen exakt på dagen han gjorde den modiga första rundflygningen i fritt fall runt  klotet.

Gagarin-monumenteti stål tronar i Moskva, utanför hotell Vostok.

Ryssarna är den dag som är STOLTA – och detta med all rätt – över den ingenjörstekniska triumfen att skicka upp Gagarin i en raket, låta honom snurra runt jorden ett varv i Vostok 1 och sen föra  ner honom i säkerhet.

En filmsnutt från gårdagsbegivenheterna i hällande ösregn i den ryska  huvudstan finns här.

Gagarin sa aldrig något dumt.

Sovjetkommunisterna hade trumf på hand 1961, men de gjorde ändå bort sig. Den tidens sovjetmedborgare var utåt övertygade och raljanta ateister, vilket inte föll i god jord i kristna och muslimska länder. Gagarin var en perfekt PR-man, han  var försiktig, men andra ryska kosmonauter påpekade glatt och krasst inför världens tv-kameror  att om det var nått det inte hade sett under sina jordenrunt-resor så var det spår av  – Gud.

PR-mässigt ovanligt korkat.

Många svenskar inklusive undertecknad såg  Gagarin live under hans Sverigebesök 1964 (Malmö, Göteborg fick bl a besök, se tidigare W-bloggar nr 82 2011 och nr 46 2011, den senare med ett Gagarin-minne av journalistnestorn Åge Ramsby).

Vilka inspirerande tankar om rymden Gagarin långt efter sin död 1968 avsatt  hos andra kunde vår egen ASTB:are Leif Arndorff berätta om igår morse i radions P4.

Liveföredrag om BB

Ett bra televiserat föredrag, som videodokumenterats om Big Bang (BB) och vad hände sen, återges här:

Tack Lars Olefeldt för tipset!

Föredragshållaren domderar verkligen sin publik och påpekar att 380 000 år efter BB började det hända saker i kosmos.

380 000 år… det är ungefär mänsklighetwens dubbla livslängd totalt. Mer handlar det inet m.

ESO:s teleskopkamera dokumenterar nebulosaöglor

Ett presmess från ESO middagstid i dag berättar om gigantiska öglor av gas i Vintergatsnebulosan NGC 3582, dokumenterade av kameran WFI (Wide Field Imager) på 2,2-meters MPG/ESO-teleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile.

Öglorna utmanar fantasin. Foto: ESO/WFI

Öglorna tros ha skapats av döende stjärnor som genom sina dödar i skönhet alstrar nya stjärnor.

Nebulosan ligger nära Vintergatans centrala plan i den sydliga stjärnbilden Carina/Kölen och den upptäcktes på sin tid av John Herschel 1834 under dennes historiska vistelse i Sydafrika. I nebuloan har hittats flera supertunga stjärnor och kolväten, som är själva uringrendienserna i den kosmiska gäggamoja som ska bli liv.

Bilden har behandlats av ESO utifrån observationsdata som identifierades av amerikanen Joe DePasquale, som deltog i ESO:s astrofotografitävling Hidden Treasures 2010. Klicka/dubbelklicka är ett gott råd!

De “får” rymdfärjorna

Museala samlarobjekt.

Jag är besviken.

Jag trodde ju i min enfald att Ilmar Reepalu lagt in ett anbud och att Tekniska museet i Malmö skulle  få hysa en av NASA:s rymdfärjor, som nu ska placeras ut som historieföremål på ett antal amerikanska rymdmuseer i stället:

Kennedy Space Center i Florida, California Science Center,  Intrepid Sea, Air and Space Museum i New York City och så det självklara Smithsonian National Air and Space Museum, Washington D.C.

Det har säkert inte varit gratis att få förmånen att hysa relikerna.

Mars mantel svalnar sakta, sakta

Ny fransk forskning visar, att för varje miljard år sjunker tempen i Mars mantel med 30-40 gr C – jämfört med  jordklotets 70-100 gr C under samma tid. Skillnaden förklaras av planeternas olika tektoniska förutsättningar.

Ingen kul födelsedag…?

Samantha och W-bloggen delar på en hemlis.

När jag kollar på sajten Year in Space trodde jag att jag skulle hitta något riktigt spännande inom astronomin som utspelats samma datum jag föddes.  En av Wright-bröderna påstås ha fötts denna dag, men det tycks inte stämma vid en närmare granskning.

Däremot dog Abraham Lincoln detta datum, Titanic gick under och  McDonalds öppnade sin överviktsinspirerande junkfood-kedja denna dag. Bara eländes elände.

Lite tröst är det att sexobjektet, popsångerskan  Samantha Fox, 45, delar min födelsedag – och Leonardo da Vinci.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.