Fredagsextra med ögongodis:
Är det Albert eller Marilyn?
Lite skoj får vi tillåta oss ibland. Från Hanne Lundström fick jag denna gåtfulla bild, en datorhybrid. Om du sitter nära datorn tycker du dig se Albert Einstein, men gå ett par meter från datorn och du ser – Marilyn Monroe!
Datorljug, javisst – men kul!
Träffades Einstein och Hollywood-stjärnan Marilyn Monroe i verkligheten? Det finns en massa myter i svang, men ingen stämmer. Av de skrönor som INTE har med verkligheten att göra tycker jag denna har en extra knorr:
Marilyn och Einstein sitter tillsammans på en middag och Marilyn säger plötsligt att hon vill ha ett barn med Einstein, ett barn med Marilyns utseende och professor Einsteins briljanta hjärna.
– Men tänk om barnet i stället får mitt utseende och er hjärna?, ska Einstein ha svarat.
Detta är förstås en skröna. Einstein var en gentleman och skulle aldrig ha svarat så på sköna Marilyns invit. Meningsutbytet lär i verkligheten ha ägt rum mellan Georg Bernard Shaw och Isadora Duncan.
Misstänkta röda M101-jättar “friade”
De tidigare röda jättarna i M101, som misstänktes utgöra tändhattar/försupernovan till SN2011fe, har nu avförts från utredningen. De är inte längre misstänkta.
Jorden-månen från Junos horisont
NASA-sonden Juno har under vägen ut till Jupiter vänt kameran och fångat jorden och månen. Resultatet blev detta:
Bilden togs med JunoCam-systemet 26 augusti på ett avstånd av nästan 10 miljoner km från jorden.
Fotocredit: NASA/JPL-Caltech/SwRI
Expressen eller Aftonbladet?
Jag måste säga som gammal Expressen-medarbetare – på deras kultursida långt före Expressen köpte upp Kvällsposten – att jag imponeras mycket av Aftonbladet, som med jämna mellanrum fångar upp astronomiska och rymdfartstekniska nyheter.
Även tipsaren Christian Vestergaard yvs, tror jag, över AB:s skildring i går av detta stjärnskapande Herbig Haro-objekt, som härrör från Hubble Space Telscope och NASA/ESA.
NASA:s egen pressrelease med alla detaljer finnsn här.
Tips: Glöm inte klicka/dubbelklicka på bilden för att få upp den i tittvänligt format.
NASA-köket ställer krav på kommande Mars-kockar
Och på tal om medier så erinrar Bertil Falk om att nättidningen Huffington Post haft en annrolunda vinkel på ett Mars-reportage:
Att astronauter som om en trettio år ska till planeten Mars, inte bara måste vara drivna tekniker och vetenskapare – de måste också ha gröna fingrar (!) och vara skickliga kockar.
Kravlistan på Mars-resenärer blir bara längre och längre, och nu har forskaren Maya Cooper, knuten till NASA:s “kök” (= NASA Space Food Systems Laboratory, Houston) poängterat hur viktig mathållningen är på en Mars-resa tur/retur. Sannolikt måste Mars-resenärerna odla grönsaker och spannmål ombord, och deras kock måste kunna briljera vid spisen så att astronauterna inte känner det långtråkigt när de ska äta. Kulinarisk uppfinningsrikedom och mångsidighet är ett av kraven på en kommande Mars-kock.
Dr Cooper har räknat ut inte bara mängden kalorier/person under en Mars-resa utan också den totala mängden mat som kommer att gå åt per person: 3500 kg/astronaut är en rimlig gissning under en femårig rymdresa till den röda planeten fram och åter.
Notabelt: Om vi säger att den första amerikanska Mars-resan äger rum nån gång runt 2030, så betyder det väl att de kommande Mars-resenärerna i dag är nånstans runt 5-10 år. Om de ens är födda.
James Webb-teleskopet räddas?
Den svenska statsskulden uppgick 31 juli 2011 till 1 033 519 281 726 kr. Det är också pengar! Det är 1,5 miljarder dollar (10 miljarder SEK i runda slängar) också – så mycket försöker NASA nu skrapa ihop från andra projekt för att finansiera uppsändandet av James Webb-teleskopet 2018.
Göteborgs-dagarna närmar sig
All info om Astronomdagarnas “var, när och hur?” finns här!