Visst finns det liv i universum!
Det var fullsmockat som vanligt på “Sveriges minsta bokmässa” igår, Bertil Falks och W-bloggredaktörens årliga kulturella minibegivenhet i Malmö, och denna gång – den åttonde – stod författaren Kjell E Genberg i fokus. Vi var säkert ett 70-tal rymdvarelser närvarande i år (många sf-fans och ASTB:are), som örlade omkring, snackade, drack lådvin och dessutom var generösa med plånboken vid bokbordet.
I trängseln syntes vanligt hederligt folk, författare,medicinmän, officerare, spionchefer, journalister, astronomer, poliser, fängelsekunder, amatörastronomer, koreografer, soctanter, konstnärer, grannar (Mira, 10 år!). operasångare, skådespelare, lärare, kockar, bibliotekarier, skulptörer, Nationalencyklopedister och annat löst folk typ Anna-Mi Wendel, Björn Kumm och Bo I Cavefors.
Tack till min hovfotograf Hanne Lundström och hennes Lars som står för fotobevisen från årets mässa. Här är en kollektion bilder:
Stjärnpoeter (1)
Eftersom vi OCKÅ är kulturella och litterära på W-bloggen (se ovan), så har Carl-Olof Börjeson lovat hålla koll på svenska poeters förhållande till stjärnor, planeter, kometer och – månen.
Denna dikt av Gunnar Ekelöf ingik i samlingen Sorgen och Stjärnan 1936.
Månen
Månen stryker med handen milt över ögonen,
väcker mig djupt i natten. Ensam bland sovande
lägger jag ved på glöden, pysslar med rykande trän,
rör mig bland skuggorna tyst, skuggor fladdrande högt
över de bruna stockarna, prydda
rikt med blänkande pimpeldon . . .
Varför väckte du mig? Ensam bland sovande,
ryggar vända mot elden, öppnar jag dörren tyst,
går kring knuten i snön, trampar i tussarna, ser
månsken lockande kallt över sjön . . .
En svensk solbild!
Fakta om solteleskopet på 1 m och den svenska utforskningen av “dagens stjärna” finns på Kungliga Vetenskapsakademiens sidor, t ex här.
Vad vet vi om Lundmarks galax?
I all tysthet har vi passerat ett 100-årsjubileum. Nära oss i den lokala galaxhopen, i stjärnbilden Cetus/Valfisken, ligger galaxen kallad Wolf-Lundmark-Melotte eller WLM – på ett avstånd av drygt tre miljoner ljusår. Max Wolf upptäckte himlakroppen från Heidelbergs horisont 1909, ASTB:s grundare Knut Lundmark och hans kollega P J Melotte skrev om den 1926 och trion har sen dess fått namna galaxen. Mycket trevigt för oss nutida ASTB:are!
Det intressanta med galaxen är dess irreguljära form och att den på de flesta bilder verkar upplösas ganska lätt i enskilda stjärnor. Detta har förmodligen spelat in i Lundmarks och hans vintergatsö-medkämpars tänkande.
Här finns bara en känd klothop!
Mätningar från 90-talet pekade på att det första utbrottet av stjärnbildning skedde redan för 13 miljarder år sen, ungefär samtidigt som Vintergatan skapades, och sen har stjärnor tillkommit stötvist. Det finns en stark åldersskillnad mellan stjärnorna i centrum (yngre) och i halon (äldre).
Galaxen är en dvärg jämfört med Vintergatan och Andromedasystemet men har ändå en längsta utsträckning på cirka 8 000 ljusår.
WLM ligger nästan längst ner på denna illustration över den lokala galaxhopen:
“Lundmark´s Nebula” förekommer i E E “Doc” Smiths tidiga sf-böcker på 20/30-talet.
Jorden runt på en minut….
Hur det känns att sno runt jordklotet på ISS, Internationella rymdstationen, vet vi tack vare en filmsnutt, som Lars Olefeldt snappat upp på nätet. Tack för den – och glöm inte bälta dig för här går det undan.
All info om Astronomdagarna…
… i Göteborg i kommande månadsskifte finns här!
Det är våra vänner på Onsala rymdobservatorium som håller i arrangemanget, och medarrangör är vårt nationella sällskap Svenska Astronomiska Sällskapet – en ärevördig institution i vårt svenska astronomiliv (grundat 1919).
Vårt eget Tycho Brahe-sällskap är bara 74 år gammalt på det 75:e….