Hoppa till innehåll

Nr 84 2014

  • av

TBO (1):

Nu är biblioteket på plats

Härom kvällen var vi ett glatt gäng som satte böckerna på plats i vårt nya bibliotek i Tycho Brahe-observatoriets stora sal. Plötsligt har rummet fått en annorlunda karaktär och stämning, mysfaktorn är påtaglig och nu återstår finjusteringen i form av att placera böckerna i nån sorts ordning – historia för sig, planeter för sig, galaxer för sig, teoretisk fysik för sig, biografier för sig etc etc –  plus digitalisera dem så att utlån från Christer Dahnmarks samling kan ske utan större åthävor.

➧ De allmänna klubbkvällarna på onsdagarna framöver inbjuder till spännande bokträffar. Också! 

➧ Böckerna sätts nedan på plats lite huller om buller…

IMG_9274A

➧ … och här pustar "bibliotekarierna"  ut. Fr v i nån sorts ordning Kjell Westman, Erik Johansson, Peter Larsson, Stefan Pålsson, Jon Saalbach, Ulf R, Karl Palm, Hans Kronkvist, Peter Linde.

IMG_9277A

➧ Den första inspektionen i lugn och ro:

IMG_9283A

➧ Myset sprider sig i biblioteket…

IMG_9284A

TBO (2):

Skånskan dokumenterade Observatoriegänget

Den alerta malmöitiska/skånska morgontidningen Skånska Dagbladet känner för oss, och härom dan var en reporter på plats för att följa Peter Hemborg och Observatoriegängets (bilden nedan) och Rymdungarnas öden och äventyr.

Väntar med spänning på – PAPPERSTIDNINGEN!

IMG_3926

Foto: Peter Hemborg

TBO (3):

Müller-huset rustas upp

Vår förnämlige astrofotgraf Peter Larsson håller på med sin far Arne att rusta upp vårt tredje teleskophus, Müllerhuset,  som har legat i träda och mest använts som arbetsbod och skräpupplag. Nu fixar Peter et al till ett funktionsdugligt fundament och stativ för Peters teleskop och kamerautrustning. Fina bilder vankas!

3. Peter Larsson och hans pappa Arne...

Sir Patrick is still alive…

… hos IAU, påpekar Anders Nyholm, som följer födslar och dödslar i den astronomiska sfären.

Det är faktiskt snart två år sen den mest berömde amatörastronomen och den störste astronomimissionären av oss alla, engelsmannen Patrick "The Sky at Night" Moore,  gick ur tiden.

Flera av hans böcker finns naturligtvis i vårt nya fina TBO-bibliotek.

Orion i olika ljus

Apropå våra notiser om utforskningen av det astronomiska skafferiet i stjärnbilden Orion runt Betelgeuse och M42 i förra W-bloggen, måste jag få återge detta bildpar från NASA:s SOFIA-sajt (alltså den tysk-amerikanska jumbojätten med det IR-känsliga teleskopet ombord):

178941main_Orion_vis-ir_lg

✔ För den visuella bilden t v svarar Akira Fujii, för den infraröda t h Infrared Astronomical Satellite aka IRAS.

✔ Orion är en fantastisk stjärnbild med allt vad vi önskar i den astrozoologiska affären bortsett från galaxer och galaxhopar – de göms bakom gas- och stoftmolnen men finns där och går att finna med specialknep.

✔ Konstellationen bjuder bl a på en dubbel uppsättning SNR, alltså supernovarester – dels i form av Barnards båge ("Barnard´s loop"), dels Lambda Orionis-ringen som syns som en gigantisk ring på högra infrarödbilden ovan.

✔Från NASA:s WISE-sond aka Wide-field Infrared Survey Explorer fick vi häromåret  denna närbild på ringen (bildkälla: NASA/JPL-Caltech/WISE Team)

535938main_pia14040-43_946-710

✔ Ringen är 130 ljusår tvärsöver och innehåller allt vad en specialist på stjärnbildning kan önska sig:

✔ Molekylmoln (CO, HII), häftiga stjärnvindar, joniseringar, chockvågor, två mörka Barnardmoln, kollisioner med det interstellära mediumet, nyfödda stjärnor men också och framför allt en stjärnhop kallad Collinder 69; den öppna stjärnhopen är med andra ord upptagen i lundaastronomen Per Collinders klassiska stjärnhopskatalog. Hopen anses ha en ålder på runt 5 miljoner år och stjärnornas massor ligger i spannet 50-0,02 solmassor.

✔ Avståndet till ringen tros ligga på runt 1500 ljusår.

✔ I WISE-bilden ser vi den visuellt röda Betelgeuse som en blå stjärna nere t v och Bellatrix är den röda fläcken t h.

✔ Supernovan, som ursprungligen orsakat ringen, måste ha exploderat för flera miljoner år sen.

Ny sorts kratrar på jorden

Astronomer gillar fenomenet kratrar, vulkaniska kratrar, nedslagskratrar. Men gillar vi detta helt nya fenomen? Kratrar i Sibirien som i samband med klimatstörningarna kommit i dagen:

När permafrosten värmst upp har  de tidigare underjordiska luftfickorna med rikligt förekommande metangaser exploderat och vi har fått exempel som denna – en trettiometers krater:

1.15649_sinkhole

Bildkälla:Yamalo-Nenets Autonomous Okrug Governor.

Natures webb har haft denna story.

Svenska veckotidningen Tempus har också en raport i senaste numret.

Sur tysk reaktion på Peter Nilson

Anders Nyholm noterar apropå den tyska utgåvan  Sternenwege – Ein Buch über den Kosmos av Peter Nilson:
– På jakt efter andra saker stötte jag på en tysk recension från 1995 av Peter Nilsons bok Stjärnvägar. Kul att Astronomische Nachrichten brydde sig om att recensera en svensk populärbok i astronomi! Fast Rudolf Tschäpe, tydligen bortgången 2002,  som höll i pennan var inte så värst positiv. Nog för att Nilsons skrifter har sina kritiker, men detta är första gången jag sett honom anklagad för boulevardjournalistik… "Es ist BILD-Journalismus…".

51a7fZOtYtL._SL500_BO1,204,203,200_

Jag har läst recensionen på Anders uppmaning och noterar att den innehåller i sig ett par konstiga tyska språkligheter plus att recensenten reagerar för att översättaren skriver "supernovä" i stället för "supernovae". En småsak!

Hoppas inte Peter Nilson såg sågningen.

Personligen är jag mer irriterad den dag som är att i svensköversättningen av Fred Hoyles läsvärda och klassiska sf-roman Det svarta molnet blir på sida upp och sida ner radiotermen "fade out" till det obegripliga "fade ont". Till sist blev jag så trött på felet att jag kastade boken i väggen.

Får det vara ett "Stjärnfall"?

Tack till Carl-Olof Börjeson som mitt i Malmöfestivalen och dess digra utbud av mat,  Mat OCH M-A-T pläderar för det  danska smörrebrödet kallat "Stjerneskud": Rödspätta på två sätt, sparris, rom och räkor. Plus ett och annat ytterligare.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. I detta fall av Anne Bramsen.

Dryck: Drink your SORROWS away (öl från ett litet danskt bryggeri i Köpenhamn).

-1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.