Hoppa till innehåll

Nr 106 2015

  • av

Höstmöte för “Historiska klubben”:

Domkyrkan väntar på oss i november

Det finns två publika ur med astronomisk anknytning i Lund. Uret i Domkyrkan är ursprungligen från 1420-talet och fungerar. Uret i muren in till Stadsparken och gamla Obsis sattes upp 1916 av C V L Charlier, astronomiprofessorn, och fungerar inte… jo, två ggr per dygn visar det som en gång kallades “Lunds rättaste ur” rätt.

Vår lilla historieintresserade gruppering – och alla andra!!! – inom Tycho Brahe-sällskapet inviteras här och nu till höstens möte “on location”, således det astronomiska uret i Domkyrkan.

Träffen äger rum endera av dessa dagar; 16/11, 17/11, 30/11 eller 15/12.

Vår guide blir välkända Anita Larsson, som tar emot i kyrkan kl 17 och håller på en timma.

Observera tiden.

Mer info kommer naturligtvis framöver, bl a på stormötet den 29 oktober.

Jo, jag vet, Domkyrkan finns i vår närhet och många besöker den från och till i diverse ärenden, men jag tror att detta blir en upplevelse utöver det vanliga. Ens kunskaper behöver alltid friskas upp.

Om uret berättas på  Domkyrkans hemsida:

* Horologium Mirabile Lundense (”Det underbara uret i Lund”) är från omkring1425 , ett av tre bevarade från denna tid.

* Under åren förföll uret och man beslöt år 1837 att montera ned det. År 1923 rekonstruerades uret av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin och det danska urmakarsnillet Julius Bertram Larsen. Från originaluret satte man in några hjul samt den övre urtavlan. Vintern och våren 2010 renoverades uret av den danske urmakaren Søren Andersen.

* Uret är uppdelat i tre stora fält. Den övre, det astronomiska uret, visar bland annat de olika stjärntecknen, vilken fas månen befinner sig i och var på horisonten solen går upp respektive ned med Domkyrkan som utgångspunkt. Allra högst upp på uret finns två riddare som markerar dygnets timmar genom att slå sina svärd emot varandra.

* Två gånger varje dag (måndag-lördag 12.00 och 15.00, söndag 13.00 och 15.00) spelar uret och de två trumpetarna höjer sina instrument och ur Domkyrkans minsta orgel, som göms inne i uret, spelas den medeltida hymnen In Dulci Jubilo. Samtidigt passerar sex träfigurer, de tre vise männen med varsin tjänare, Jesusbarnet som sitter i sin mor Marias knä. När de passerar Kristus böjer de sina huvuden i vördnad.

93217

* Den undre delen av uret är en kalendariedel med vars hjälp man bland annat kan räkna ut på vilken veckodag ett visst datum kommer att infalla. I centrum på kalendertavlan finns S:t Laurentius och i hörnen symbolerna för de fyra evangelisterna. Det kalendarium som finns i dag sträcker sig från 1923 till 2123.

Diverse tips:

* En av vår förenings grundare var  Theodor Wåhlin, legendarisk domkyrkoarkitekt. Han författade den lilla skriften ovan.

* 2008 kom boken Det underbara uret i Lund (Historiska Media) med Lone Mogensen som redaktör. Författare som medverkar i boken är Søren Andersen, Håkan E Wilhelmsson, vår egen Klas Hyltén-Cavallius, Antje Jackelén, Ole Olesen, Lone Mogensen, Curt Roslund, Manfred Schukowski och Niklas Törnlund.

Detunderbarauret-180x178

* På Youtube finns denna 4-minutersgajdning  med Anita Larsson.

Saturnus-ring spökar

Den så kallade F-ringen utmanar med jämna mellanrum Saturnus-forskarna. Senast har Cassini-sonden fångat upp dessa märkliga fenomen, en ljus klump och märkliga jetstrålar från ringen, sannolikt resultat av störningar från Saturnus-månarna Prometheus och Pandora. Plus kanske ytterligare okända små irriterande himlakroppar gömda inuti ringen.

Med timmars och dagars mellanrum händer här hela tiden något.

PIA18337_modest

Bildkälla: NASA/Cassini

Cassini dokumenterade fenomenet i mars i år på ett avstånd av 475 000 km från gasjätten.

Skala 1,9 km per pixel.

Har du hört talas om Pozdèna-bältet?

Redan 1931, omedelbart efter Plutos upptäckt, diskuterade den tyske astronomen Rudolf Pozdèna om det kunde finnas ett transplutoniskt bälte av himlakroppar. “Über die Möglichkeit eines zweiten, äußeren Planetoidengürtels” publicerades av Astronomische Gesellschaft och bitar av artikeln finns på nätet.

Jag kan ingenting om denne Dr (Hofrat?) Pozdena, inte mer än att han skrev populärvetenskapliga böcker om månen, om väder och vind, om det internationella vikt- och metersystemet m m. Jag tror att han hade sitt tillhåll i södra Tyskland, han kan rentav ha varit österrikare.

Leif borde få en Pluto-plats

Leif Andersson, vår MARS-medlem en gång och gamle kompis, gjorde ju forskarkarriär i USA inom NASA_s revir och hann räkna på en Pluto/Charon-ockultation innnan han dog 1979. Beräkningarna stämde.

I det Pluto-besatta USA borde det vara en självklarhet att Leif får en Pluto-formation uppkallad efter sig.Han har redan en krater på månen och en asteroid i sitt namn.

250px-Leif_Erland_Andersson_1944-1979

Pluto-forskade.

Fem M81-novor i ett svep

Med hjälp av en med väldefinierat H-alfafilter försedd CCD-kamera på Isaac Newton-teleskopet på  La Palma, kunde astronomer härom natten identifiera en kvintett nya novor i M81-galaxen!

En av bilderna i rapporten ser ut så här:

M81N_2015-10b

Magnituderna (vis) ligger runt 20:e.

Exoforskarna 20-årsjubilerar

I år är det exakt tjugo år sen den första exoplaneten, 51 Pegasi b, identifierades, och 20-årsjubileet firas på Hawaii med en konferens under rubriken Extreme Solar Systems III . Den första konfen hölls 2007, den andra 2011. Nu är det således dags för trean” med flera hundra experter närvarande, även från Lund och Uppsala.

En som inte kommer är den viktige delupptäckaren/bekräftaren av 51 Peg b-planeten Geoff Marcy, som ju klantat sig i sin roll som  mentor till flera av sina kvinnliga studenter –  scrolla ner på W-bloggen så ser du vad han anklagas för – men väl exopionjären från Genève 1995, Michel Mayor som kommer att föreläsa om “då” och “nu”.

Fakta om konferensen hittar du här.

Där finns även en länk till den uppförandekod som gäller för möten inom AAS, American AstronomicaL Society. “Lex Marcy” i folkmun.

hawaii2015

Det var den 6 oktober 1995 som Mayor och hans kollega Didier Queloz på ett möte i Florens/Firenze avslöjade sin upptäckt, och sen rullade den fantastiska historien på – idag är utforskningen av exoplaneter en  av astronomins viktigaste grenar och efter 51 Peg b har vi hittat runt 2000 bekräftade planeter runt andra stjärnor. En förnämlig nätsida om du vill veta mer är vår ordförande Peter Lindes “Jakten på liv i universum”-sajt.

Avd. Konspirationsteorier

Naturligtvis lät NASA mörda Michael Jackson för hans “Moonwalk”-hit. Rapporterar LO.

Mars, here we come!

Lars Olefeldt har snappat upp en NASA-rapport i vilken jänkarna steg för steg – metodiskt – diskuterar hur vägen till ett mänskligt besök på Mars, ser ut.

Det är ingen slump att samtidigt dök Hollywood upp med filmen The Martian.

images

Bildkälla; NASA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.