Högt i taket?
Är det någonstans uttrycket “högt i taket” hör hemma är det väl inom astronomin. Just därför är det intressant att på nätet följa spelet kring den sydafrikanske astronomiprofessorn och observatoriechefen vid landets stora observatorium SAAO Phil Charles, som suspenderats för att han pratat bredvid mun – kritiskt – om ett nytt radioteleskopprojekt i det nya “öppna” Sydafrika (som i år dessutom är värdnation för fotbolls-VM).
Pamparna inom Sydafrikas forskningsråd gillar uppenbarligen inte att saker och ting ventileras offentligt. Konstigt.
Nästa förhör med Phil Charles ska hållas 22 februari.
Sydafrikas forskningsminister Naledi Pandor har försökt intervenera men i klara verba fått veta att hon inte har med saken att göra, att detta är en intern sak mellan arbetsgivare och anställd. Så där gäller bara: Shut up, ma´m!
Phil Charles brittiska kolleger har dragit i härnad, vilket är sympatiskt. Kanske bör också svenska yrkesastronomer väckas ur sin slummer? Hallå, ni har en kollega som behöver stöd!?!
Bra info ges bl a på bloggen The e-Astronomer, som Edinburgh-professorn Andy Lawrence styr och ställer över.
I fokus för konflikten är de omdebatterade planerna på ett flermiljardbygge inom radioastronomin kallat Square Kilometre Array (SKA).
Privat rymdtaxi till ISS
Härom dan kunde New York Times på sin webb berätta att om det är någon privat rymdentreprenör som Nasa kommer att enrollera i sin tjänst så blir det Elon Musk, som driver raketföretaget SpaceX.
SpaceX har åtta år på nacken och anses enligt NYT vara en av de två-tre intressanta raketburna privata “taxirörelserna” till och från Internationella Rymdstationen ISS, företag som kommer att kämpa om Nasas taxibudget på sex miljarder dollar på fem år.
SpaceX finns redan etablerat på Cape Canaveral med raketen Falcon 9, som med företagets återanvändbara rymdfarkost Dragon kommer att testlyfta i vår.
Bortåt 1000 anställda jobbar på SpaceX, som har sitt huvudkontor i soliga Californien.
TBO i ny bok
När de sydsvenska journalistseniorerna besökte oss på TBO för en tid sedan, var även legendariske Expressen-journalisten Torbjörn Andersson på plats.
Torbjörn planerar som bäst för en fotodokumentör bok om Malmö och har en MYCKET spännande bildidé med motiv från vårt Oxie-observatorium.
Håll tummarna!
Vintergatspanorama då och nu
Förr kunde jag inte se mig mätt på Lundaobsis sanslöst fina Vintergatspanorama. Bilden hänger som en trofé på astronomiska institutionen i Lund och var sin tids stora hit, återgiven i mängder av böcker och vetenskapliga artiklar. Martin och Tatjana Kesküla – vem kan något om dem? – höll på i två år under ledning av Knut Lundmark innan bilden var färdigmålad 1955. Denna fantastiska bild, som bygger på massor, massor av fotografier, ligger f ö till grund för det pulsarium vi har på TBO och som Lars-Olof Hansson skapat. TBO-reproduktionen av Lundamotivet med ett 100-tal snabblinkande pulsarer är “världsunik” och i storlek större än originalet!
I dag kan jag inte se mig mätt på och sluta klicka och dubbelklicka på det fantastiska panorama, som publicerades för några månader sedan och som för evigt nu förknippas med astronomen Axel Mellingers namn. Genom hans verktyg kan vi surfa runt Vintergatsstråket och zooma in på intressanta ställen. Av någon anledning börjar min resa alltid till höger, där Orion ligger.
Mosaiken bygger på 3000 CCD-bilder. Alla relevanta tekniska fakta finns på Mellingers egen hemsida. Naturligtvis blev den också Astronmy Picture of the Day i fjor.
Axel Mellinger är knuten till Central Michigan Univerity, där han i dag är biträdande astronomiprofessor.
Webbadressen till denna unika leksak i Mercator-projektion har du nedan. Klicka — och trevlig resa!
Inget skryt – bara fakta
I och med att radioteleskopet anlänt till TBO, skryter vi inte längre utan bara säger som det är: Tycho Brahe-observatoriet är från och med nu ett av världens mest kompletta folkobservatorier!
Är det stjärnklart kan vi observera på kvällar och nätter, är det soligt kan vi se på solen med vårt Lunt-teleskop på dagarna.
Oavsett väder (men kanske inte vind) på dagar och nätter kan vi, när instrumentet väl kommit på plats, “lyssna” in kosmos genom radioteleskopet.
Efter Avatar…
… kanske, kanske James Cameron gör en remake av Fantastic Voyage (Den fantastiska resan), som vi såg 1966 — filmen där vi gjorde en spännande resa i kroppens inre. Filmen fick ett par Oscars för tekniken — sf-filmer får sällan priser för bästa manus, och det ska de inte ha heller.
Det är sf-filmsajten scifimoviepage som spekulerar i en version i modernaste Avatar-teknik. Och som hoppas att en ny film genusmässigt blir något mera PK (= politiskt korrekt) än filmen 1966, i vilken en ryktbar replik löd:
– En kvinna har inte i ett sånt här projekt att göra.
Ombord steg då operationssköterskan Raquel Welch…
Tack för tipset. Suveränt! Kan varmt rekommendera en annorlunda resa i Vintergatsstråket även här. Dessutom stort + för pedagogiken med att våra stjärnbilder är inlagda under fliken “See the constellations”.
En annan som tassar i Lundmarks vintergatuspår är Serge Brunier, som ligger bakom stora bilderna i GigaGalaxyzoom. Det jag lyckades få lundahistorikern Gustav Holmberg att kommentera i ett pressmeddelande hos ESOi somras.