Hoppa till innehåll

Nr 201 2010

  • av

Kometjakt på gammalt hederligt vis

Att jaga nya kometer visuellt är en sport, som absolut inte avskaffats. Trots proffsens stenhårda koll, alla rymdsonder. Indiern Rahul Zota driver sajten Visual Comet Hunting och inledde sin amatörastronomiska hobby 1998 med en 20×50 fältkikare. Sen har han bytt upp sig genom åren och är nu stolt ägare till en 8-tums f/6.5 Newtonreflektor.
– I don’t know how long would I go in my comet finding pursuit but I enjoy each moment of my search.
En skön själs bekännelse!?!
Den senaste kometupptäckten på detta gamla hederliga vis har resulterat i den aktuella morgonkometen C2010 V1 Ikeya-Murakami, och för knappt  en vecka sedan berättade Shigeki Murakami hur upptäckten gick till 4 november för hans del.
Murakami åkte til sin observationsplats, började scanna av himlavalvet med sin 46-tums kometjagare och njöt av synen av 103 P Hartley. Några grader väster om Regulus kollade han in 13 Leo-galaxer men tyckte att en “galax” såg väldigt skum ut. Koll i NGC MAX avslöjade att där inte fanns något objekt över huvud taget – sen rullade upptäcktshistorien på. Efter en del besvär, kunde Murakami fastslå positionen, han larmade de japanska proffsastronomerna och fortare än ljuset,  jag menar fortare än kvickt,  bekräftades upptäckten, som han fått dela med välkände Kaoru Ikeya
Bildpusslet nedan från fjärrstyrningsnätverket GRAS:
Min huvudtes sen gammalt är denna:
ALDRIG HAR SÅ MÅNGA “ÖGON” VARIT RIKTADE MOT STJÄRNHIMLEN SOM I VÅR TID.
I princip kan inget hända ska vi säga under + 15 app magn utan att det upptäcks. Och det är ju faktiskt så att “the comet hunter” himself, amerikanen Don Machholz, tidigare i år visuellt upptäckte  Comet Machholz (C/2010 F4) – hans 11:e genom åren.
Den förste som astrofotografiskt upptäckte en komet anses ju vara den amerikanske  legendaren E E Barnard 1892, en komet som sen tappades bort men som 2008 återupptäcktes av Andreas Boattini genom det så kallade Mount Lemmon Survey-programmet (som egentligen jagar NEO:s).
En av Barnards upptäckarbilder för snart 120 år sen såg ut så här:Jag gillar  den sepiabruna kulören.

Finns Svenska Rymdsällskapet?

Dan Kiselman från Svenska Astronomiska Sällskapet skickade vidare ett mail från Ariel Borenstein. Det lyder in exstenso:

Hej. Jag sänder ut efterlysningar till olika astronomisällskap för att hitta personer som var medlemmar i Svenska Rymdsällskapet på 80-talet och fram till början på 90-talet. Vad jag vet så var jag den siste kassören. Föreningen bleknade bort ca 1993.

Jag vill skriva om föreningen på min webbplats www.arielspace.se och kanske starta upp den igen i modern form. En av grundarna var den berömde vetenskapsjournalisten Eugen Semitjov. Den hade som syfte att verka för svensk utforskning av rymden!

Tacksam för tips.

Ariel Borenstein

Har du svaret på gåtan, kontakta Ariel på mailadressen:
ariel.borenstein@telia.com

Kolliderande  galaxer och fredliga atomer

Det berättas i ett ESO-pressmess att Europas befriare under andra världskriget, USA-presidenten Ike Eisenhower, som var en klok man på många sätt (motståndare till “det militärindustriella komplexet”, t ex), 1953 höll ett tal som blev känt som “Atomer för fred”-talet. Dess tema var att främja kärnkraften för fredliga ändamål – ett på den tiden hett ämne. Talet och konferensen fick efterdyningar såväl i forskarsamhället som utanför, så pass att NGC 7252 kallades “Atomer för fred”-galaxen.

Galaxdans. Foto: ESO

Dessa kolliderande och interagerande galaxer har nu ESO-astronomerna specialstuderat och trafikolyckan i den intergalaktiska rymden inträffade för drygt 200 miljoner år sen.

Det är  ESO:s vidvinkelkamera WFI (Wide Field Imager) på 2,2-meters MPG/ESO-teleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile som fångat “olyckan” efterskörd.
Astronomer förutspår att om tre till fyra miljarder år kommer Vintergatan och vår granne Andromedagalaxen att kollidera, på ungefär samma sätt som “Atomer för fred”.
Men det finns inga skäl till panik. Avstånden mellan stjärnorna inuti en galax är så enorma att det är mycket osannolikt att solen hamnar i en frontalkrock under sammangåendet.
Galaxen NGC7253 och dess märkliga namn? Ja, det påpekas att gasströmmarna påminner om elektroner som snurrar runt sin atomkärna, och att det skulle vara svaret på frågan.
Vi får vara glada över att politikertal bara i undantagsfall får såna här astronomiska erkännanden. Jag kan ju tänka mig en hel del fasansfulla uppslag i genren. “Stalins traktortal” – hur ser den galaxen ut?

Bloggjubileum på Österlen

Ett par dagar i sus, dus och rus på Österlen är nu över, och den 200:e bloggen firades med mousserande vin på Carl-Otto Ottegrens vingård Köpingebergs Gård. Carl-Otto driver världens norraste vingård för produktion av bubbelvin, och nästa år hoppas han kunna gå ut på marknaden på allvar med sitt skånska bubbel. Carl-Ottos viner i dag kommer från Frankrike och kan beställas på Systemet.

Men inte bara det.

Gösta Werner. Självporträtt (beskuret).

Den kulturella höjdpunkten var besöket på Gösta Werner-museet i Simrishamn tillsammans med Malmö konststudio. Gösta Werner var konstnär med förflutet som sjöman, och det är klart att jag hade hoppats att hans målerier nånstans skulle handla om astronomi också. Men icke! Däremot gjorde han under kriget karriär som meteorolog inom flygvapnet och målade i mogen ålder flera abstrakta bilder med meteorologiska motiv och upphov.

Ett av Gösta Werners storverk är den jordglob, som hänger i taket på Landvetters flygplats och som Handarbetets vänner lät färdigställa i textil. Det finns en helt underbar historia bakom detta konstverk, som bara en kan berätta – museets drivande kraft Leif H. Hjärre. Åk dit och lyssna!Leif är by the way en av våra ledande Egypten-kännare och vet allt om pyramidernas astronomiska betydelse för de gamla  faraoniska Nilenfolken. Sirius! Kolla gärna hans hemsida!

Dekal med budskap!

– Ett kul klistermärke för “automobila” naturvetare, berättar Christian Vestergaard, som hittat dekalen nedan i cyberrymdens sfär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.