Hoppa till innehåll

Nr 59 2024

  • av

Marsgloben kom till Lund 1921

Tack till Dainis Dravins, vår lundaprofessor, som påpekar att den omtalade Marsgloben kom till Lund efter brevväxling mellan Ingeborg Brun, globens skapare, och lundaprofessorn C V L Charlier. Korresponden grävdes fram av Eva Jurlander härom året. Ett av breven från 1921 lyder så här:

Vi noterar med visst intresse att Elis Strömgren, helsingborgaren som blev astronomiprofessor i Köpenhamn (far till legenden Bengt Strömgren), hade förmedlat kontakten under första världskrigsåren – Strömgren och Charlier var inte direkt kontanta, om vi säger så. Eller så var de kontanta just då men blev sen knappast vänner, vilket blev problematiskt för dem som ville ha goda kontakter med dem bägge – typ Max Wolf.

Efter supertunga stjärnkollapser – supermassiva svarta hål!

Stockholmsastronomerna är verkligen i framkanten av vår vetenskap och har senast med hjälp av NASA/ESA Hubble Space Telescope upptäckt en mängd nya, överraskandee många supermassiva svarta hål i vårt tidiga universum.

Det är vad vi förstår så att när de första enormt tunga stjärnorna bildats och sen kollapsade var steget till svarta hål inte så långt borta.

Två av stockholmsastronomerna bakom rapporten (pressrelis här) lystrar till namnen Matthew Hayes och Alice Young, Alice är doktorand.

Även James Webb-teleskopet har kopplats in i jakten på de extrema objekten.



Bildkälla: NASA, ESA,  M. Hayes (Stockholm University), J. DePasquale (STScI)

Ännu en kosmisk trafikolycka

Samtidigt briefar oss James Webb-folket i dag (18.9.24) att de fångat ett strålande exempel på växelverkan mellan två galaxer, en elliptisk galax och en spiralgalax. Bildbevis i form av en sammanslagning, en s k komposit, av två bilder från Webbs MIRI (Mid-InfraRed Instrument) och NIRCam (Near-InfraRed Camera).

Bildkälla: NASA, ESA, CSA, STSc

Bengt Röndes sista bild av M 31

Vi går mer och mer in i astrofotografernas höst- och vintermörker och nyligen gav oss, som en uppvärmare inför säsongen, Bengt Rönde denna stilstudie av M31 aka Andromedagalaxen. Snyggt!

Bengt hävdar att detta är hans sista billd av M31, men kan man verkligen tröttna på vår magnifika granngalax? Tänk om det smäller en supernova igen i M31 vilket ju skedde precis när kameran blivit var astronoms egendom (dvs 1885)?

Fakta om Bengts bild återfinns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.