Hoppa till innehåll

Nr 61 2024

  • av

Saturnus över Malmö

– Igår (29.9) blev det så äntligen någorlunda bra förhållanden i Malmö för planetfoto,. Enligt min uppskattning hade vi en seeing på stundtals 7/10 samt god transparens, berättar Hans Hilderfors.

– Jag tog en sekvens bilder på Saturnus. Ringarnas öppning sett från jorden har ökat något senaste månaderna och ligger nu på cirka 4,5° för att sedan efter november åter minska och gå ner mot noll i början av 2025.

– Saturnus stod cirka 25° över horisonten med skenbar storlek på 19″  (44″ med ringar).

– Jag använde min 6-tums refraktor + barlow vilket gav en brännvidd på 3520 mm.

– Det blev 10 000 bilder tagna under drygt 8 minuter varav de 20% bästa stackades till slutbilden.

– Exponeringstid per bild 50ms.

Astronomdagarna i Lund

Av olika skäl, omöjligheten att clonas plus några obetydliga medicinska insuffisienser, kan W-bloggen inte delta i årets utgåva av astronomidagarna i Lund 2-4 oktober.. Men jag tror inte någon kastar ut oss om de som läser detta villa lyssna in på alla föredragningar av unga svenska och andra astronomer. Plats: LUX Auditorium.

Programmet här i sin helhet.

Unikt är vad jag vet att Malmö Universitet för första gången är med, genom Shilpa B Seshashayanba som föreläser om sin forskning på temat Fluorine abundances in Open Clusters.

Under Nordenmarkföreläsningen onsdagkväll lovar Sanna Alwmark berätta om Jakten på stenplaneternas tidiga historia och under konferensmiddagen i Vattenhallen, till kaffet, blir det Dainis Dravins som underhåller om Astronomy meetings in Sweden – a very non-personal view.

M87:s jetstråle tändhatt för novor

Hubble-teleskopet har upptäckt en mycket märklig sak i galaxen M87: Att jetstrålen från dess svarta hål fungerar som tändhatt för novor som färdas inte inuti jetstrålen men väl längs den.

Vi vet mycket lite om hur dessa jetstrålar interagerar med den kosmiska omgivningen och den nya upptäckten gör inte ekvationen enklare. Mycket spännande!

Konstnärlig återgivning av centrumet i M87 t v om jetstrålen, som triggar igång en novaexplosion i dubbelstjärnparet. Bildkälla:esahubble.org

Hubbles pressrapport finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.