Kosmos är ett juver
Då och då kommer vi i Cassiopeiabloggen in på svenskspråkiga författare som fascinerats av de kosmiska perspektiven (Harry Martinson, Edith Södergran, Werner Aspenström, Göran Sonnevi m fl). Agneta Berntsson, som är knuten till oss numera inom ASTB, lyfter fram Hallandspoeten Ingela Strandberg. Tack till Agneta för bidraget nedan!
Ingela Strandberg, Bildkälla: Wikipedia
Smaka på orden: Kosmos är ett juver.
I den bilden från poeten Ingela Strandbergs diktsamling Ingenstans mitt segel (2022) sammanfattar hon hela vår existens i universum, vår plats i Vintergatan, som för övrigt heter The Milky Way på engelska. Och vad kommer från ett juver? Jo, mjölk. Djurets juver fylls på med mjölk, det vidgas och när varma händer mjölkar ur juvret, drar det ihop sig.
Även universum vidgas och drar ihop sig, allt är i ständig rörelse och förändring.
I hennes två senaste diktsamlingar Ingenstans mitt segel och När jag var snö (2024) är det astronomiska perspektivet närvarande. Inte så konstigt, då hon är en, råkar jag veta – hängiven amatörastronom. Hennes diktning rör sig i alla riktningar över stjärnhimlen och ner i dödsriket. De levande lika närvarande som de döda. Och naturen lika skön, som hänsynslös.
År 2023 tilldelades Strandberg Sveriges Radios lyrikpris för diktsamlingen Ingenstans mitt segel. Och 2024 förärades hon Svenska Akademiens nordiska pris.
I Grimeton i Halland föddes hon 1944 och där lever och verkar hon ännu, i allra
högsta grad.
– Agneta Berntsson
På gång in till W-bloggen är senaste boken När jag var snö. Det är inte helt lätt att komma över Stransbergs böcker eftersom de trycks på “demand”, berättar Theresa Bener på min bokhandel i Malmö (Bokvärlden, Fridhemstorget).
Mathildenborgs astronomer bortglömda
Sven Rosborn, arkeologen, historikern, har synat Mathildenborg i Limhamn i en Malmötidskrift och helt glömt bort att under de tusen åren hade Malmös unga amatörastronomer här sin hemvist. Ordet till gamle MARS:ianen Mats Hägg:
– Här är en bild jag tog från trädgårdssidan, stående på Västanväg, sannolikt något av de första åren på 70-talet. Infarten ligger strax till höger om bildkanten, en grusväg kantad av häckar och träd. Mycket idylliskt. Vi hyrde som du minns två mindre rum på övervåningen och två större på undervåningen – allt för en summa av 300 kr per månad som erlades till hr Torsten Andersson som själv bedrev handel med sjukvårdsutrustning av engångskaraktär.
– Allt under vederbörlig övervakning av den väldiga schäfern Ergo.
Foto:Mats Hägg
Sven Rosborns artikel om Mathildenborg under tusen år står publicerad i tidskriften Spaning:
Vårt obegripliga universum
Scientific Americans specialnummer Dark universe bevisar en gammal tes: Det är meningslöst att idag skriva böcker om astronomi för redan när förordet ska författas är boken inaktuell.
Dark universe-numret förtydligar vilket otroligt komplicerat, obegripligt och STOOORT universum vi lever i.
Ju mer vi fårt veta om detta vårt eget universum ju mindre begripligt är det.
Jupiter dominerar stjärnhimlen
Just nu dominerar Jupiter vår stjärnhimmel (står just nu i Taurus/Oxen) och lockar naturligtvis våra astrofotografer inom ASTB. Här två bildbevis signerade Bengt Rönde och Ronnie Svensson – Rönde överst, Svensson underst:
Ett bra sätt att följa våra ASTB:are är att gå in på facebook-sajten Astrofoto -Tycho Brahesällskapet.