Nu siktar vi mot stjärnorna!

Från en flott och glassig årsbok kallad Cassiopeia till ett mera hanterligt Cassiopeia-blad och nu till en… Cassiopeia-blogg!

Så ser tidspilen i det himmelsblå ut, och vi hoppas alla i ASTB – genom undertecknad toastmaster – att den nya bloggen ska bli läsvärd och, förhoppningsvis, inspirera till bidrag från egna medlemmar och utomstående.

Jag ser det så här:

Med Malmö/Lund som nav verkar vi i ett sällsynt spännande hörn av kosmos. Från tunga forskningsinstitutioner som Astronomiska institutionen i Lund (som är och förblir ”Obsis” för mig) och Niels Bohr Institutet i Köpenhamn, men också observatorierna i Tyskland, utgår en ständig ström av nyheter, som är värda att fånga upp på ett lokalt och regionalt plan.

Lägg till detta allt vad alla duktiga amatörastronomer har för sig på skånska breddgrader: på vårt eget Tycho Brahe-observatorium, inom Aquila i Kristianstad, på Valleberga obsis etc etc.

Självklart är också att vi intresserar oss för Tycho Brahe-samlingarna på Ven, fattas bara. Behöver jag nämna att i Köpenhamn ligger Nordens finaste planetarium? Liksom astronomimuseet Kroppedal, som särskilt vårdar Ole Römers namn. Eller att på andra sidan Östersjön, i Peenemünde, startade den moderna rymdfarten, under krigiska förtecken? Längre österut, i Polen, har vi Copernicus-minnena.

Med detta i åtanke plus ett ständigt flöde av nyheter från den övriga astronomiska ”sfären”, kommer uppslag aldrig att saknas till en Cassiopeia-blogg; astronomin är dessutom en vetenskap med starka humanistiska förtecken, så bli inte förvånad om vi då och då drar in allmänkulturella synpunkter.

Boktips, artikeltips, nyhetstips tas emot med öppna armar!

Vad vi gör med ASTB-medlemmar som inte har tillgång till internet? Den frågan återstår att lösa, men det är väl inte omöjligt att en del material på bloggen kan ryckas loss och läggas i pappersutskick.

Toastmastern har vässat tangenterna. Välkomna till cyberrymden och den ”vanliga” rymden. The sky is the limit!

Ulf R

Här finns jag:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.