emmabrusVårsäsongens sista klubbmöte på nätet den 17 juni nådde ytterligare en nivå, denna gång hade vi nämligen inter­nationella deltagare. Således hölls hela mötet på engelska. Från England fick vi höra om live-sändning från Willingon Observatory och om hur Patrick Moore entusiasmerade en ung Peter Gill. Från den finska naturen berättade Emma Bruus för oss om det finska himmelsövervaknings­systemet Taivaanvahti.

LMK På höstens andra månadsmöte ligger fokus på observationell astronomi. Vi kommer bl a att få se några spännande amatör­astrobilder. Men huvudnumret denna gång är ingen föreläsare - utan det nya 60 cm teleskopet som just installerats på observatoriet i Lund. Hampus Nilsson ger bakgrunden och sedan blir det en förhandsvisning för sällskapet.

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Lund. Tid: 3 okt, kl 19.00. 

IMG 4029sm

Hela fyra dagar medverkade sällskapet på Limhamns hamnfest. På den närliggande scenen uppträdde sambamusiker och dansare som vi bjöd in att titta på solen genom våra teleskop.

Vädret var varmt och huvudsakligen soligt - men solen själv var väldigt lugn. Det hindrade dock inte att många fick se solen i närbild för första gången.