09 20230606 144433smVårutflykten på nationaldagen 6 juni gick åter till Danmark och åter i sällskap med våra vänner från Hallands Astronomiska Sällskap. En annan viktig tradition var det vackra sommarvädret som inte gjorde oss besvikna. Stevns klint var målet där spåren är särskilt tydliga efter asteroidkollisionen för 65 miljoner år sedan som bidrog till att utrota dinosaurierna.

smDet hade gått tre år sedan sällskapets årliga studieresa hade kunnat genomföras. Nu var det äntligen dags igen, åter i samarbete med våra astrovänner från Halland. Bussen gick till Brorfelde observatorium i Danmark, sedan några år omgjort till ett besökscentrum för astronomi och annan naturvetenskap.

 

 1010874smUnder maj månad invigdes en ny utställning på Tycho Brahe-museet på Ven. Den blev därmed ett naturligt mål för sällskapets årliga utflykt, som traditionsenligt gjordes tillsammans med Hallands astronomiska sällskap. Det blev en givande utflykt med kunskap, gemyt och naturrikedom i skön förening.

IMG 1171smIfjor fick vi aldrig tillfälle att genomföra den årliga studieutflykten, jubileumsåret 2017 var ändå bräddfyllt med andra aktiviteter. Detta rättade vi till i år då målet för årets resa var meteoritkratern Mien, idag en stillsam och vacker insjö i Småland. vägen stannade vi till i Karlshamn och besökte Kreativum, ett science- och teknik centrum.