Created with GIMPVår medverkan på Limhamns hamnfest går mycket bra. Solen är på gott humör och många tittar fascinerat på solprotuberanser i våra solteleskop. Många av våra medlemmar hjälper till med arbetet att hålla igång visningarna, 6 timmar om dagen i fyra dagar.

charset=Unicode Från dagens solvisning på Limhamns Hamnfestival. Vi kommar också stå här i morgon söndag 12-17, visa solen i solteleskop och svara på dina frågor om rymden. ...#upptäckuniversum #hamnfestivalenpålimhamn #tychobraheobservatoriet #astronomiLiksom vid tidigare år medverkar sällskapet på Hamnfestivalen på Limhamn, som nu kör igång igen. Festivalen arrangeras torsdag 28 juli till söndag 31 juli. De fyra dagarna kommer vara fyllda med massor av upplevelser, prova på aktiviteter, mat för alla smaker, mm. Sällskapets är på plats med våra solteleskop för att ge nya aha-upplevelser till allmänheten. Redan första dagen tittade hundratals på solen och fick se ett solutbrott längs solranden.

PerAhlin1sm

En ljusglimt i pandemitider är möjligheten att ha säker kontakt via nätet. Sällskapet har hittills hållit fyra virtuella klubbkvällar baserade på videokonferensprogrammet Zoom. Senast nu i onsdags var 36 deltagare med för att bl a lyssna på den fantastiska historien om hur Per Ahlin gör sina årliga astronomiska kalendrar.

IMG 4612sm

Sällskapet medverkade som vanligt som publikmagnet när astronomiska institutionen hade stor aktivitet på kulturnatten i Lund. Solen sken och kön var lång till våra teleskop. På kvällen bjöds det på planeter och andra spännande objekt.

IMG 4050smSom vanligt medverkade sällskapet på årets Malmöfestival, på barnområdet. Och som vanligt gjorde vår astropedagog en lysande insats tillsammans med andra föreningsaktiva. Mängder av barn med föräldrar fick tillfälle att rymdknåpa och titta genom våra teleskop.

IMG 3958smI ett unikt samarbete med Folkets Bio – Panora i Malmö firade vi 50-årsjubileet av månlandningen. Under hela eftermiddagen 20 juli hade vi program med föredrag om månlandningen och rymdfartens framtid. Barnen kunde rymdpyssla, det blev ljud- och simulerings­­uppvisningar i biosalong.

På kvällen förhandsvisades sedan Panora filmen "Apollo 11", rymdresan berättad med unikt filmmaterial. 

TrioNebulasm13-14 april arrangerade sällskapet några unika musikkonserter i samarbete med gruppen Trio Nebula. Trio Nebula tonsätter egen musik med astro­no­miska kopplingar. Den första konserten var i astronomi­huset i Lund och dagen därpå blev det två föreställningar, den ena riktad till barn, Tycho Brahe-obser vatoriet i Oxie. Läs mer på www.tbobs.se!

lrardagarna 2013 c2För andra året i rad var sällskapet inbjudet till att ha ett informa-tionsbord under Lärardagarna i Lund 2013. Lärardagarna är en del av Lunds kommuns fortbildning av lärare på alla nivåer i kommunens skolor. Sällskapet stod i den imposanta hallen i Universitetshuset med ett informationsbord fyllt med skolinformation och vår egen astropedagog Peter Hemborg.

PubALeif Petersson var diskussionledare när Pub Brahe höll öppet igen. Leif har tidigare berättat för sällskapet i två föredrag om liv i universum och nu blev det möjlighet för de närvarande att diskutera och lägga fram egna teorier och åsikter.

 

 

 

hepp_2Ännu ett unikt övergränsande kulturmöte blir det på vårt observatorium 16 oktober: Då visar vi en dvd-upptagning från 1988 av koreografen Rolf Hepps balett Aniara med hans då mycket unga dotter Louice i en av huvudrollerna. Baletten bygger på ett antal centrala dikter ur Harry Martinsons diktverk "Aniara - En revy om människan i tid och rum", som publicerades 1956.