IMG_1017sm

För första gången kan nu sällskapet erbjuda en fräsch och välutrustad föreläsningslokal. Så i ett samarbete med sällskapet Litteraturens Vänner hölls den 15 nov ett sammanträde i vår nya lokal på Tycho Brahe-observatoriet. Det blev mycket lyckat och både publiken och de medverkande (se bilden) var mycket nöjda.

 

Kvällen inleddes med att Ulf R Johansson berättade om Strindberg och astronomin, bl a om Strindbergs noteringar av Nova Persei 1901 och om hans kontroversiella Ockulta dagbok.

 

Därefter var det dags för kvällens artistframträdande, då skådespelaren Arne Strömgren deklamerade astronomisk poesi och prosa, till exempel Harry Martinsons dikt "Besök på Observatorium". Han fick kvällens längsta applåd. Några ljudklipp finns här, här och här.

 

I pausen erbjöds förfriskningar varefter Tora Greve berättade lite om sin nya science fictionbok och visade prov på sina astronomiska textilier.

 

Avslutningsvis gav Bertil Falk en inträngande och unik exposé över äldre svensk science fiction. Sedan en tid specialstuderar han detta ämne som han avser dokumentera i bokform. 

 

Nedan ses en liten bildkvalkad från mötet. Tips1 : Om man lägger muspekaren på bilderna kommer en bildtext att synas. Tips 2: En rapport om kvällen finns även på Litteraturens Vänners hemsida.

 

 

 

{imageshow sl=16 sc=3 /}