IMG 0874sm

 

Ett gott betyg på Tycho Brahe-intresset: "Historiska klubben" inom vår förening har inte tidigare varit så många som denna gång - vi var minst 20 personer på plats - när vi besökte Malmö stadsbibliotek och tog del av rariteterna i William Lengertz Tycho Brahe-samling, som utgör en del av dennes omfångsrika Skånesamling (skänkt till biblioteket 1946 men överförd först 1962 i samband med Lengertz bortgång). Materialet har inte luftats på detta vis på gissningsvis 40 år!


IMG 0855Vår träff ägde rum 27 april och vi guidades förtjänstfullt av bibliotekerierna Cim Carlsson och Elin Lundberg - stort tack till dem för att de gjort en så fin utställning för oss av det rara materialet i Gullbergrummet. Där visades Tycho-volymer med originalsidor från hans boktryckeri med pappersmölla på Ven (Progymnasnatan, Mechanican plus Epistolarum-boken med breven till lantgreven Wilhelm IV av Hessen och dennes hovastronom Christoffer Rothmann), där fick vi se Johannes Keplers De stella nova 1604 och Astronomia Nova 1609 - tala om historiska vingslag!

Här visades således för oss några av de absolut banbrytande och centrala verk som vände upp och ner på vår astronomiska världsbild för 400+ år sen. Tychos noggranna Mars-observationer ledde Kepler till hans planetlagar som i sin tur fick Isaac Newton att formulera sin gravitationslag.


IMG 0858Även ett unikt verk av Tycho-eleven/assistenten Christen Sørensen Longomontanus fick vi se, Longomontanus som blev den förste astronomen i Runde taarn (påpekade Klas Hyltén-Cavallius), dessutom med professors rang och status. Cim och Elin lät oss också se två verkligt fina Ven-kartor från slutet av 1500- talet och mitten av 1600-talet, den senare rent ut sagt vackra färgatlasen var signerad Jan Blaeu.


Lägg till detta några av Tycho Brahe-porträtten som William Lengertz samlade på sig - samlingen omfattar 85 verk! Plus hans enorma klippbok där vi kan följa hur Tycho Brahe-intresset speglats i dagstidningar och tidskrifter under början av 1900-talet.


IMG 0899Efter en rundvandring i stadsbibliotekets källare, där vi bl a kunde hålla i den märkliga boken The New Starr of the Norh från 1632 byggd på ett horoskop av Tycho (den nya stjärnan = Gustav II Adolf), kunde vi summera en smått fantastisk utflykt på vår egen "himmaplan". Vi behöver inte gå över ån efter vatten!
Cim och Elin gav oss alla info i form av vykort och tryck inklusive bibl Per Anderssons skrift Från Skåne - Noteringar om böcker och bilder ur Malmö stadsbiblioteks Malmö- och Skånesamling (MalmöStadsbiblioteks Vänner, 2005) - vi kontrade med lite chocklad från Malmö Chokladfabrik och löften om visning av observatoriet i Oxie och institutionen i Lund.


Vi var som sagt många på plats, och så kul att våra vänner från institutionen i Lund också dök upp ( bibl Eva Jurlander, prof Dainis Dravins, prof Lennart Lindegren).


IMG 0898Tankarna gick förstås också till den otrolige samlaren William Lengertz, vars Tycho-intresse - dokumenterat på stadsbiblioteket - omfattar runt 450 nummer.

I Cassiopeia, vår årsbok, skrev han mycket 1946 (400 år sen Tycho föddes) och Knut Lundmark intervjuade honom och påpekade den Linderödsfödde handelsskolegymnasistens och redaktörens begynnande bokliga samlarvurm: Hur han hellre köpte böcker i tonåren än åt sig mätt!


Lengertz blev en sin tids ledande antikvariatsbokhandlare med tvillingbutiker i Malmö och Lund.

Nedan några fler bilder från vårt givande besök.


/URJ

 

 

{imageshow sl=66 sc=12 /}