img_1677sMötet den 26 januari handlade om osynliga ting. Professor Torbjörn Sjöstrand, expert på teoretisk partikelfysik, berättade om forskningen efter mörk materia. Han fick också tillfälle att tydliggöra varför mörk energi måste existera och pekade på en teoretiskt möjlig koppling mellan dessa.

 

 

Publiken var närmast rekordstor, ca 90 personer hade hittat denna kväll till sammanträdet på Tekniska Muséet i Malmö. Som vanligt var mötet delat i två hälfter, med kaffepaus emellan.  Första halvan inleddes med föreningsnytt, varefter vi fick höra om planerna för att fira sällskapets 75 års jubileum.

 

 

Peter Hemborg berättade om aktiviteterna på Tycho Brahe-observatoriet och därefter var dags för astronomiska nyheter med Bengt Rosengren. Denna gång fokuserade han på de senaste resultaten inom exoplanetforskningen.

 

Efter kaffet var det dags för Torbjörn Sjöstrands föredrag. Vi fick en spännande exposé där skälen för varför både mörk materia och mörk energi måste finnas förklarades. Torbjörn berättade vidare om de senaste experimenten vid den s k Large Hadron Collider i CERN. Inblicken i elementarpartikelfysikens märkliga värld fascinerade uppenbarligen publiken, som hade många frågor att ställa.  Nedan ett litet bildspel från mötet.

 

 

 

{imageshow sl=19 sc=3 /}