s0Novembers första dag kännetecknades av ett väder som knappast var astronomiskt utan snarare kunde beskrivas med Strindbergstiteln "Inferno". Strindberg och astronomin var i varje fall huvudtemat för kvällen på Lunds stadsbibliotek med Ulf R Johansson som leading star.

Vi fick en spännande inblick i Strindbergs astronomiska teorier - som inte är riktigt lika berömda som hans romaner...

 

Ulf R är en av våra aktivaste styrelsemedlemmar och skriver bl a Cassiopeiabloggen, Sveriges kanske mest aktuella och färgstarka asttronominyhetsblogg. Han har starka rötter både i astronomin och i kulturen. Strindberg och astronomin har intresserat honom i decennier och han har på flera sätt bidragit till kunskapen om Strindberg - främst Strindbergs intresse för astronomin (kanske olyckliga kärlek till astronomin vore ett bättre uttryck...). Strindberg hade starka åsikter om många saker men inom astronomin hoppade han ständigt i galen tunna. Ulf R berättade underhållande om några sådana fall. Ett litet bokbord med litteratur om och av Strindberg, bl a "Ockulta dagboken" hade föredragshållaren ställt i ordning som deltagarna kunde titta på. Ett litet ljudprov från föredraget finns här.

 

Mötet, som besöktes av närmare 60 personer, inleddes som vanligt med nyheter kring sällskapets många aktiviteter. Peter Hemborg berättade om barnaktiviteterna, Jorge de Sousa Pires berättade om arbetet med att sätta igång Tycho Brahe-observatoriets radioteleskop och Peter Linde om Astronomins Dag och Natt, mm. Som avslutning på mötets första hälft gav Anders Nyholm en intressant och spirituell inblick i de senaste astronomiska nyheterna, icke minst om den nyupptäckta planeten vid stjärnan Alfa Centauri.

 

 

Lästips om Strindberg:

 

Arne Wyller, Strindberg och astronomin (Strindbergiana, Strindbergsällskapets årsbok, 1989)

Ulf R Johansson, Strindberg, Capella och novan 1901 (Strindbergiana, Strindbergsällskapets årsbok, 2011)

 

Nedan några bilder från sammanträdet.

 

 

 

 

{imageshow sl=32 sc=12 /}