antitykI början av förra seklet hittades ett unikt föremål på havsbotten nära grekiska ön Antikythera. Forskningen pekar på att detta varit ett avancerat instrument, en analog dator avsedd att förutsäga händelser på himlen. Experten Ingvar Pehrson besökte oss och berättade mer om denna märkliga och spännande antika uppfinning. Vi fick också höra om senaste astronomiska nytt och om astronomisatsningar på sociala media.

 

 

 

 

 

 

 

Årets sista möte ägnades åt en astronomihistorisk raritet, den berömda Antitkytheramekanismen. Från resterna av det fynd som gjordes på havsbotten i början av förra seklet har man nu successivt kunnat konstatera mekanismens funktion. Det visat sig vara en fantastisk konstruktion, avsedd att förutsäga en rad olika astronomiska himlafenomen. Fysiklektorn Ingvar Pehrson har fördjupat sig i mekanismens bakgrund och var inbjuden att berätta den fascinerande historien. Många andra vackra konstföremål hittades på samma plats, i det antika skeppsvraket.

 

Kvällens första del var som vanligt späckad med några spännande korta punkter, bl a en Skypeintervju med Tuvalie Melin och Kristoffer Åberg som i Örebro haft stor framgång med att sprida astronomi via sociala medier.

 

Nedan en bildsammanfattning av kvällen:

 

{imageshow sl=71 sc=16 /}