band

På månadsmötet den 26 oktober fick vi höra Gabriella Stenberg Wieser, rymd­fysiker och forskare vid IRF i Kiruna. Via zoom berättade hon om sin medverkan i JUICE-projektet, dvs om ESA:s rymdsond Jupiter Icy Moons Explorer, som nu lyckligen är på väg till Jupiter.

Det blev också mer astrofoto och premiär för "På spåret mot stjärnorna"! 

Denna gång hölls mötet ute på Tycho Brahe-observatoriet. Som vanligt hade vi ett brett utbud, först med några kortare punkter, en paus, och därefter kvällens huvudföredrag. Denna gång med ingen mindre än Gabriella Stenberg Wieser, även välkänd från TV:s "Fråga Lund". Hela mötet finns inspelat på vår Youtube kanal.

Ulf R Johansson berättade om två betydelsefulla medlemmar som nyligen gått bort, nämligen Per Ragnarson, fd chef på Tekniska Museet, samt Bertil Falk, Sveriges främste sciencefiction-kännare. Bengt Rönde hade varit på fågelresa i Colombia och kunde visa oss några bilder från den nyligen timade ringformiga solförkelsen.

Max Ullberg, vår kanske just nu mest aktive astrofotograf, berättade om sin stora hobby och snabba utveckling. Vi fick oss till livs ett antal av hans väldigt fina astrobilder.

Sedan var det premiär på vår frågetävling, utformad i stil med TV:s "På Spåret". Bengt Rönde var frågeledare och hade satt ihop tre stjärnbildsresor med olika poängnivåer avsedda att leda fram till svaret. Till varje resa hörde några extrafrågor. Alla i den närvarande publiken kunde medverka. De tre med högst poäng är sedan med i finalen som planeras bli i början av nästa år.  

 

Efter kaffepausen var det så dags för huvudföredraget. 

I april skickades rymdsonden JUICE skickades upp i rymden och är nu på väg till sitt mål: Jupiter och dess isiga månar. Ombord finns tio vetenskapliga mätinstrument. Svenska forskargrupper ansvarar för två av dem och i somras slogs alla instrument på för första gången. Gabriella Stenberg Wieser gav oss som vanligt en livfull  berättelse om JUICE uppdrag och vad de svenska instrumenten ska mäta. Hon visade också hur man arbetat med att ta fram och testa instrumenten och hur de närmaste planerna för JUICE ser ut.