Artificiell intelligens används numera på ett eller annat sätt alltmer i dagligt liv och nyhetsflödet domineras ofta av AI. Är AI en vän eller en blivande fiende?
Peter Linde och Bengt Rönde gjorde ett försök att i någon mån skingra mystiken och gav en liten bakgrund till AI. Några spännande experiment demonstrerades.
Dessutom fick vi en rapport från ett gymnasieprojekt, från Fotografiska samt se de senaste astrobilderna. Inspelningen från mötet finns på Youtube.
Som vanligt inleddes mötet med föreningsnytt med det senaste från vår Drop-in verksamhet, mm. Ulf R Johansson hade nyligen besökt museet Fotografiska i Stockholm och redovisade sina intryck ifrån deras stora rymdinspirerade utställning. Max Ullberg och Bengt Rönde gladde oss sedan med fina astrobilder.
Oskar Warnestam, Ahmet Burak Durmaz och Niklas Correia Kapusta är gymnasister på Petriskolan i Malmö och hade gjort sitt gymnasiearbete på Tycho Brahe-observatoriet. Projektet handlade om en studie av en s k RR Lyrae variabel, d v s en stjärna som regelbundet varierar sin ljusstyrka på ett sådant sätt att den också kan fungera som en avståndsmätare. Trots problem med vädret hade de i stort sett lyckats med sina observationer och resultaten var spännande och på en avancerad nivå.
Efter pausen blev det dags för Peter Linde och Bengt Rönde att försöka utreda om articifiell intelligens är vän eller fiende. Peter fokuserade på att förklara grunderna och Bengt gav ett antal imponerande exempel på hur han använt AI för bilder, videos och musik. Han diskuterade i realtid med ChatGPT om bästa sättet att ta fina astrobilder. Dessutom gav han flera tips om bra gratisprogram som kan användas för AI. Avslutningsvis återkom Peter och gav en kort inblick i hur AI används inom astronomin. Föredraget väckte stort intresse och gav upphov både till diskussion och ett antal frågor.