hepp_2Ännu ett unikt övergränsande kulturmöte blir det på vårt observatorium 16 oktober: Då visar vi en dvd-upptagning från 1988 av koreografen Rolf Hepps balett Aniara med hans då mycket unga dotter Louice i en av huvudrollerna.

 

Dansgruppen kallades Expression. Baletten bygger på ett antal centrala dikter ur Harry Martinsons diktverk "Aniara - En revy om människan i tid och rum", som publicerades 1956. Uppläsare på scenen var Richard Bark, i dag välkänd teaterforskare, regissör och grundare bl a av Ystad-operan. Scenografin skapades av Lennart Frisk. För de musikaliska inslagen svarar Ralph Lundsten, som arbetat mycket med elektronmusik i sin studio Andromeda.

 

Innan balettfilmen hoppas vi få Skype- kontakt med Lundsten i hans hem för att få några kommentarer kring Aniara-musiken, som är sammanställd ur olika Lundsten-verk till en suggestiv helhet.

 

hepp_0Balettaftonen börjar i vår nya möteslokal kl 19.00 med en intervju med Rolf Hepp av undertecknad, men en timma innan, kl 18.00, slår vi upp portarna för visning av delar ur Rolf Hepps måleriska "Aniara-svit" - åren 1988-2012 har han i omgångar målat och ställt ut oljor inspirerade av Harry Martinsons Aniara. Rolf Hepp är djupt fascinerad av kosmos och är en av våra flitiigaste ASTB- medlemmar. Om dvd-upptagningen bör sägas att den har nästan ett kvarts sekel på nacken, så den tekniska kvaliteten är därefter. Men det handlar om en unik balettolkning av Harry Martinsons diktverk, och alla som såg bitar ur balettfilmen under ett av våra möten på Lunds stadsteater i förrfjor efterlyste visning av hela filmen (som saknar några minuter, hur den tiden ska kompletteras får närvarande se på TBO...). Nu är detta unika tillfälle här. Vi räknar med att filmvisningen är slut runt 20.45.

 

Välkomna!

 

Ulf R Johansson