litenastb

NYHETSBREV 75  17 maj 2020

Hej,

Vad kan man hitt a på som är meningsfyllt i en tillvaro där vi tvingas drastiskt minska på våra sociala kontakter?  Ja, internet är ju en tänkbar räddningsplanka. Zoomprogrammet, som vi använder för de flesta av våra aktiviteter, har visat sig ha fördelar som vi kommer att ta vara på även när pandemin är över.  

Har du ännu inte provat att vara med oss i cyberrymden? Det är förvånande enkelt, se nedan för lite tekniska tips.  Vi kör vidare med våra cyberklubbkvällar varannan onsdag.

20 maj kl 19.00: Klubbkväll – Zooniverse

Redan den 25 mars hade vi ju premiär på att hålla en klubbkväll helt i cyberrymden. Det gick alldeles utmärkt och vi fick många goda erfarenheter att lära oss av. Bland dem att det var lätt att ansluta sig och att tekniken var pålitlig. På onsdag har vi vår tredje klubbkväll, denna gång på temat Citizen Science, som möjligtvis skulle kunna översättas med medborgarforskning. Medverka själv till forskningen genom att gå med i något projekt där man hemifrån bidrar med egen input för att förbättra forskningsresultaten!

Undertecknad och Mirja Markkula kommer att ge lite bakgrund, främst från Zooniverse projektet. Riktigt spännande blir det att höra Cathy Horellou, radioastronom från Onsala, berätta om Radio Galaxy Zoo: LOFAR. Onsala Rymdobservatorium utgör nämligen själva en viktig del av del enorma LOFAR-projoktet. 

På programmet har vi också Ulf R Johansson som berättar det senaste från sin nyhetsblogg och Tora Greve som berättar hur hennes fina astrotextilie hamnade på Wow of the week på Planetary Society, 

Men ett klubbmöte blir lite av vad deltagarna gör det till. Har du något att visa upp eller ett tips att berätta om, tveka inte utan medverka! Frågor och diskussion hör också till, ladda upp och fundera!  Maila gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Här är Zoom-länken till klubbkvällen:

[borttagen]

Repetition: Hur fungerar Zoom?

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt, i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på alla plattformar.  

Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren. Den som vill vara med klickar på länken. Första gången man gör detta kommer man i kontakt med zoom.us som automatiskt startar processen att ladda ner den nödvändiga mjukvaran. Normalt ger man då sitt tillstånd till installationen. Därefter kan man nå till själva mötet, dock inte innan mötesledaren startar sessionen. 

Hälsningar,

Peter, er ordf