litenastb

NYHETSBREV 80  20 september 2020

Hej,

23 sept kl 19: Klubbkväll via Zoom

På onsdag är det dags igen – höstens andra virtuella klubbmöte. Som ni kanske minns från i våras är ju dessa möten ganska informella och improviserade. Men lite struktur behöver vi och på onsdag tänker jag mig följande inslag: 

Hur gick det med Stjärnförsöket?  Under mer än ett år har pappersrullar använts i hela Sverige för att i begränsade synfält räkna stjärnor. Doc Urban Eriksson var initiativtagaren och ger oss en preliminär rapport för hur det gick. 

Just nu på natthimlen. Nu under hösten syns både planeter och deep-sky objekt. Hans Hilderfors har fotograferat Mars och Filip Jönsson har tittat på Andromedagalaxen. 

Jupiter nästa! Både ESA och NASA planerar nya närstudier av Jupiters  månar. Kommer man att hitta spår av liv? Tomas Diez berättar om Europa Clipper och JUICE projekten.

Astrohistoriska guldkorn. Några veteraner håller på och samlar ihop gamla dokument från MARS-föreningens storhetstid under 60- 70- och 80 talen.  Vi visar exem pel.

De som har astrobilder de vill visa får gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. i förväg.

Vi kommer  att lägga in en liten paus där deltagarna får chansen att prata med varandra. Mötet hålls via Zoom, börjar kl 19.00, håller på ca en timme och länken för deltagande är:

[kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för information]

26 sept kl 19: Astronomins dag och natt

Lördagen den 26 september är det dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige!

ADON kommer i år huvudsakligen att ha aktiviteter på nätet. Det nationella programmet finns på http://www.astronominsdag.se/. Från ASTB bidrar Tomas Diez i liveprogrammet med ett spännande förinspelat föredrag med titeln "Rymden öppnar sig!". På observatoriet i Oxie inbjuder vi dock medlemmar och allmänheten till utomhusaktiviteter med tillfälle till frågor och diskussion. Om vädret tillåter blir det laserguidad visning på stjärnhimlen. Vi hoppas kunna visa planeterna Saturnus, Jupiter och Mars samt månkratrar i teleskopen! Den internationella rymdstationen passerar kl 21.40. Vi demonstrerar dessutom vårt avancerade fjärrstyrbara teleskop. Antalet besökare är begränsat av kända skäl så föranmälan är nödvändig. Skicka en anmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi svarar och bekräftar. 

 

Vägastronomi på väg!

Vi har ju vid flera tillfällen försökt komma igång med vägastronomi, dvs ge möjlighet att i grupp bege sig till någon mörk plats för att beundra himlen, antingen för blotta ögat eller med instrument och kameror av olika slag. Filip Jönsson, ny och aktiv styrelsemedlem hos oss, håller nu i denna aktivitet. Mer info om detta finns på vår hemsida.  

Vi hörs och syns på onsdag!

Hälsningar,

Peter, er ordf