litenastb

 

NYHETSBREV 91  11 maj 2022

Hej, 

Våren är här och på väg att snabbt övergå i sommar, i varje fall här i Skåne.  Trevligt med exploderande natur och ljus – men inom kort är det nästan bara solen som är intressant på vår astronomiska himmel. Men det går fint att göra trevliga utflykter!

Sedan sist har vi hunnit med två månadsmöten. Den 31 mars var det årsmöte med Rebecka Forsberg, astronomidoktorand, som föredragshållare. En fyllig artikel med alla fakta om nyvald styrelse finns här.

28 april hade vi bjudit in geologen Raimund Muscheler som berättade om enorma förhistoriska soleruptioner. 

Eftersom vi numera försöker arrangera månadsmötena som hybridmöten, dvs både fysiskt och via nätet, spelas de in och kan ses i efterhand på vår Youtubekanal. Direktlänkar till de senaste mötena:  31 mars28 april 

Flera avancerade gymnasieprojekt har färdigställts på Tycho B rahe-observatoriet under våren, bl a om asteroider, exoplaneter och gravitationslinsning. Vi har också börjat en kurs där våra medlemmar ges möjlighet att hemifrån fjärrstyra vårt fina teleskop där ute. Mer info finns här

 

26 maj: Studieutflykt till Brorfelde i Danmark

Inte sedan 2019 har det varit möjligt för oss att göra någon gemensam utflykt till någon intressant astronomisk plats, men nu är det äntligen dags igen. Resan går med buss den 26 maj  till Brorfelde observatorium på Själland. 2009 gjordes det om till ett upptäcktscentrum med fokus på astronomi, geologi, natur och teknik. Observatoriet har två större och två mindre kupoler och var aktivt från 1953 till 1996 då det var en del av Köpenhamns universitet. Största teleskopet är ett 30" Schmidt-teleskop. Observatoriet ligger högt i vackra omgivningar. 

Resan görs tillsammans med Hallands Astronomiska Sällskap (HAS). Priset per person är 500 kr och inkluderar buss och inträde på observatoriet. Anmälan sker med ett mejl till Karl Palm (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) och betalning sker antingen till ASTB Swish 123 148 23 30 eller plusgiro 3 97 50-5. Notera tydligt på betalningen vem den avser, namn och gärna mobilnummer. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller. 

Tidtabell för resan

Astr institutionen, Sölvegatan 27, Lund       09:40
Malmö Opera (parkering bakom)                10:15
Ankomst. Brorfelde                                ca. 11:40
Visning, Brorfelde                   .        12:00 - 14:00
Avgång Brorfelde                                         14:30
Ankomst Roskilde                                        15:00
Avgång Roskilde                                          17:00
Ankomst Malmö Opera                          ca. 18:15
Ankomst  astr. inst. Lund                       ca. 18:50

Vi stannar alltså också till i Roskilde med möjlighet att på egen hand besöka domkyrkan eller besöka hamnen där det finns också finns matställen och vikingaskeppsmuseum med fem vikingaskepp. Eventuella entreer ingår inte i resans pris.

Vi rekommenderar alla att ta med matpaket som lämpligen avnjutes i observatoriets vackra omgivningar. Välkomna!

 

4 juni: Historisk Tycho Brahe-träff i Helsingborg 

Efter en tid av Coronatystnad startar vi nu fysiskt upp igen vår historiska krets (”Historiska klubben”) och möts i Helsingborg 4 juni – en lördag – med start kl 12.30. Mötesplats blir S:ta Mariakyrkans ingång. I kyrkan finns den unika minnesplattan/epitafiumet som Tycho lät sätta upp över sin lilla dotter Kirsten, som avled i pesten bara något år gammal.

Efter Mariakyrkan vandrar vi till Tycho Brahe-brunnen och sen upp till Tycho Brahe-skolan för att se på Tycho-statyn där.

Guidar gör Klas Hyltén-Cavallius och Ulf R Johansson.

Vi räknar med att Helsingborgsbesöket varar kanske 1,5 timmar. Efteråt fikar vi någonstans i Sundets pärla. Alla ASTB-medlemmar är naturligtvis välkomna. Ingen föranmälan behövs.

Historiska klubben ses max en gång per termin. Genom åren har vi betat av det mesta som finns att se i vår närhet med fokus på Tycho Brahe. Se några fina exempel. Klubben är vad medlemmarna gör den till.

Vi organiserar ingen kollektiv transport till Helsingborg, vi tar oss dit enskilt. Tåg går. Välkomna!

 

 

Medlemsavgiften!

Du har väl inte glömt att betala in medlemsavgiften? På mötet i december beslöts att behålla de nuvarande avgifterna. Alla detaljer om detta finns på medlemsinfon. Till hösten får bara 2022 års medlemmar fortsatt information från oss. 

  

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

 
 

Email built with AcyMailing