litenastb

 

NYHETSBREV 103  20 september 2023

 

Astronomins dag o natt
Fjärrstyrningskurs
Månadsmöte

Hej,

Höstrusket verkar vara på gång till slut men det kommer ändå att finnas tillfällen till att njuta av natthimlen. Sällskapet har varit mycket aktivt både med gatuastronomi under dagtid och med kvällsvisningar på observatoriet. Massor med intresserade har besökt oss på de olika arrangemangen. Dessutom hade vi ett mycket lyckat månadsmöte på observatoriet där Bengt Rönde gav ett uppskattat föredrag om sin astrofotoresa till Teneriffa.

Malmöfestivalen och Perseiderna

Det var en kraftansträngning att deltaga på Malmöfestivalen samtidigt som vi traditionsenligt öppnade höstsäsongen på observatoriet med visning av meteorsvärmen Perseiderna. Vädret var hyfsat så vi kunde erbjuda spektakulära protuberanser vid solranden samtidigt som de flesta besökarna på observatoriet såg åtminstone någon meteor.   

Teleskopinvigning och Kulturnatten

Efter lång planering genomfördes till slut invigningen av vårt nya teleskop den 15 sept. Vi hade bjudit in ett trettiotal gäster bl a från Malmö kommun, Tekniska museet, universiteten i Lund och Malmö samt Astronomisk Ungdom. Med god hjälp av soligt väder blev det en mycket trevlig tillställning. Band klipptes och det nya teleskopet blev dessutom döpt till Finn.

Dagen efter var det kulturnatt i Lund där vi som vanligt hjälpte astronomiska institutionen med våra solvisningar. Köerna för att titta i våra teleskop var väldigt långa och det blev många nya intresserade.

Stort tack till alla er som hjälper till och genomför aktiviteterna!

23 sept: Astronomins dag och natt

Nu på lördag den 23 september är det dags igen för Astronomins dag och natt, den årliga nationella astronomifestivalen. Spännande tema detta år är "Rymdresa i tid och rum". Som vanligt kommer vi på observatoriet att ha öppet hus för allmänheten.

Vi öppnar kl 17 och håller på till 23-tiden. Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag och för första gången visar vi upp vårt nya jätteteleskop för allmänheten. Alla medlemmar är förstås också hjärtligt välkomna – vi tar som vanligt gärna emot hjälp med arrangemanget. Tag chansen att träffa andra intresserade och bli en del av vår aktiva grupp!

Sprid gärna informationen, t ex ASTB:s pressmeddelande och  SAS:s pressmeddelande.

Fjärrstyrningen startar igen

Måndagen den 2 oktober kl 20.00 - 21.00 genomför vi en utbildning för medlemmar som vill använda vårt fjärrstyrda teleskop för att ta bilder. Utbildningen sker via Zoom och omfattar hur man kopplar upp sig mot teleskopet samt hur man styr teleskopet och tar bilder.

Efter genomgången utbildning finns möjlighet att anmäla intresse för skarpa observationer och vi kommer att gå igenom rutiner för bokning av teleskoptid. Notera att det f n endast går att koppla upp sig mot teleskopet med en Windowsdator.

Användningen av teleskopet är öppet för alla medlemmar, är du ännu inte medlem så är ni välkomna i mån av plats. Inga särskilda förkunskaper krävs, men ni rekommenderas ha läst igenom manualen innan utbildningen.

Observera att antalet platser är begränsat, anmälning sker till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

28 sept: Månadsmöte i Lund 

Till vårt nästa månadsmöte har vi bjudit den kände astrofotografen Göran Strand. Medverkande via Zoom kommer han genom sina bilder om sin passion för astronomi, ljus och olika ljusfenomen. Vi får följa med på en resa bland regnbågar, norrsken, stjärnor och galaxer. Göran låter oss se och lära känna himlaobjekt närmare än kanske någonsin.
 
Tid: 28 september kl 19.00. Plats: Astronomihuset, Sölvegatan 27, Lund 

Fullständig dagordning skickas ut inom kort.

 

Hälsningar,

Peter, er ordförande           

 

Email built with AcyMailing