header2019
Möte torsdag 25 februari kl 19.00
 

Vintergatans skenande stjärnor

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE
inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 453. 

 Foto: NASA

Stjärnor föds nästan alltid tillsammans i så kallade kluster. Det innebär att redan tidigt i deras liv så interagerar de ofta med varandra och många gånger med resultatet att någon stjärna våldsamt kastas iväg. Dessa ivägkastade stjärnor kallar vi för "runaway"-stjärnor eller skenstjärnor på svenska. De kan röra sig i flera hundra km per sekund, vilket visar sig ha konsekvenser både för hur Vintergatan har utvecklats och även för hur den ser ut idag.

Till årets andra möte kommer Eric Andersson, doktorand vid Lunds observatorium, att berätta om sin forskning om skenande stjärnor. Vi får senaste rymdfartsnytt och Hampus Nilsson redogör för de aktuella marssonderna och deras studier. Vår tidskrift "Populär Astronomi" har ju fått en ny redaktör, Katrin Ros, och vi passar på att intervjua henne.

Mötet hålls alltså i likhet med våra tidigare höstaktiviteter med hjälp av Zoom-programmet. Genom att klicka på länken nedan kopplas man automatiskt upp och släpps in via ett väntrum. Väl inne får man gärna ha på både bild och ljud, dock har mötesordföranden också kontroll över detta. Alla bör vara lätta att identifiera. För frågor , kontakta vid behov Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Tid: Torsdag 25 februari kl 19.00

Plats: Cyberrymden via zoomlänk : 

Maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få länken! Välkommen!

 

                                            PROGRAM

1. Föreningsnytt. Gymnasieprojekt, vägastronomi, mm.
2. Rymdfartsnytt. Tomas Diez uppdaterar oss om Space-X och Sandra Lindqvist om ESA:s nya astronautrekrytering.
3. Hur är det att vara redaktör för Populär Astronomi? Ulf R Johansson intervjuar Katrin Ros. 

4. Mars i närbild på nytt.  Hampus Nilsson berättar det senaste om de nya Mars-sonderna.

                                     —  5 min paus — 

5. Hur skenande stjärnor förändrar vår galax Vintergatan. Doktorand Eric Andersson berättar om sin uppmärksammade forskning om snabbrörliga stjärnor.  


Påminnelse: Glöm inte att betala in medlemsavgiften för 2021! Avgiften är höjd med 25 kr till 375 kr. Betala till pg 397 50-5 eller till Swish 123 148 23 30. Maila samtidigt besked till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer info, se www.astb.se/medlem.

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram