julgran2021Årets sista månadsmöte blir ett astrono­miskt julbord. Som huvudpunkter får vi höra om Rymdnod Syd i Lund och vår egen astropedagog berättar om de tio åren med rymdungarna. URSA i Finland fyller 100 år  och det blir en live-intervju med dem. Samt förstås senaste rymdnytt. Dessutom som förrätt: Auktion på fina astronomiböcker.

Kan en stjärna bara försvinna? Detta är en frågeställning som astronomen Beatriz Villaroel kommer att diskutera på mötet den 28 okt. En stjärna som försvinner är kanske ett bevis på hypotetiska “misslyckade super­novor” existerar — eller helt ny fysik. Men det kan också vara ett tecken på utomjordisk teknologi. Genom att jämföra bilder från 1950-talet med stjärnhimlen av idag har vi möjlighet att undersöka huruvida en stjärna eller något annat astronomiskt objekt kan ha försvunnit under de senaste 70 åren.

host2021BHöstens första månadsmöte den 26 aug blir både fysiskt på Tycho Brahe-observatoriet och virtuellt via Zoom. Vi får en rejäl uppdatering på de stora rymdnyheterna. James Webb-teleskopet ska äntligen skickas upp och Space X jobbar snabbt framåt. Vi får en koll på nya astroböcker och så kommer vår nye medlem Anders Hjelset att visa upp sin fantastiska astrovagn.

PastedGraphic smSolen har nyligen passerat solfläcks­minumum och är nu på uppgång igen. För att följa utvecklingen av rymdväder finns flera olika rymdsonder och observatorier på jorden som ger kontinuerliga observationer av solen, ett par av dem nästan nuddar solkoronan. Vi har bjudit in solforskaren Peter Wintoft att berätta om vad som är på gång. Hur påverkar utbrott på solytan jorden? Peter berättar bl a om hur ett solutbrott faktiskt nyligen ledde till urkopp­ling av en transformator i mellansverige.