GS 20151027 FullMoon 5122 1Till vårt nästa månadsmöte har vi bjudit den kände astrofotografen Göran Strand. Medverkande via zoom berättar han genom sina bilder om sin passion för astronomi, ljus och olika ljusfenomen. Vi får följa med på en resa bland regnbågar, norrsken, stjärnor och galaxer. Göran låter oss se och lära känna himlaobjekt närmare än kanske någonsin.
 

brondeBengt Rönde berättar om ett äventyr i juni 2023 på Teneriffa. En fantastisk stjärnhimmel från 2500 meter höjd, centrum av vintergatan synlig för blotta ögat och spännande astrofotoobjekt som inte kan ses från svensk horisont. Massor av foton av nebulosor, stjärnhopar och Vintergatan utlovas. Vågar man jämföra en vanlig systemkamera med Hubble-teleskopet ?

Tid: 31 mars kl 19.00
Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie

exogiantUnder de senaste 30 åren har vi upptäckt mer än 5000 exoplaneter – planeter som går runt andra stjärnor än solen. Majoriteten av dem är mycket annorlunda jämfört med solsystemets planeter. Samtidigt har vi gjort stora framsteg när det gäller att karakterisera dem mer i detalj. Inte bara när det gäller deras egenskaper som massa eller radie, utan även sammansättningen av deras atmosfärer. Vi har bjudit in Bibiana Prinoth, som är doktorand vid Lunds observatorium, att berätta om de senaste upptäckterna.

Lund Observatory from the air small Välkomna till årets första månadsmöte med dr Colin Carlile, forskare vid Astronomiska institutionen och tidigare chef på ESS. Colin berättar om intensitetsinterferometri där målsättningen är att kunna skapa bilder med betydligt högre upplösning av stjärnor än vad som är möjligt med dagens teleskop.

Tid: Torsdag den 2:e februari kl 19.00

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27

Bild: Florent Renaud

julgranÅrets sista månadsmöte håller vi den 1 dec på Tycho Brahe-observatoriet. Det blir ett "astronomiskt julbord" med ett antal goda smårätter på menyn. Tycho och hans nova blir uppmärksammade på flera sätt. Vi får rykande rymdnyheter och dessutom astrobilder och en liten astrotävling.

Tid: 1 dec kl 19.00
Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie 

entanglesmKvantmekaniken förutsäger att par av samman­flätade ljuspartiklar har egenskaper som inte kan förklaras med klassiska mo­deller. Istället hänger deras egenskaper samman på ett sätt som öppnar för nya möjligheter att använda kvantmekanik. Johan Rathsman, teoretisk fysiker, ger den spän­nande bakgrunden till årets Nobelpris i fysik.

Vi får också höra om ett nytt modellprojekt på Österlen, se färska astrobilder och höra om MARS.