bild1
Galaktisk arkeologi avser att genom "utgrävningar" av vår egen galax, Vintergatan, försöka förstå hur galaxer i allmänhet bildas och utvecklas. Astronom Henrik Jönsson, Malmö universitet, gör detta genom att analysera stjärnor i Vintergatans olika delar spektroskopiskt och därefter försöka lägga ett "arkeologiskt pussel".
 
Tid: 29 sept kl 19.00
Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Malmö 

cover smUpptäckten av exoplaneter får anses vara ett av de största genombrotten astronomin haft, kanske någonsin. Många astronomer forskar nu inom området. En av dem är Linn Eriksson som disputerade i våras på hur exoplaneter uppkommer. Vi har bjudit in henne till höstens första månadsmöte!

Tid: 1 september, kl 19.00
Plats: Lundmarkssalen, Astronomihuset, Lund

 

solIskärnor och trädringar innehåller information om den kosmiska strålningen omkring jorden sedan tusentals år tillbaka. Mätningar visar också tecken på att solstormar kan vara mycket starkare än vi tidigare trodde. Vi har bjudit in en ledande forskare inom området, geologen professor Raimund Muscheler, Lunds universitet,

Tid: 28 april kl 19.00

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Lund

rebecca1Vintergatan, en spiralgalax och vårt hem i universum. Hur ser Vintergatan egentligen ut, och hur bildades den? Med hjälp av stjärnor, grundämnen, Gaia och supersimuleringar kommer Rebecca Forsberg, doktorand vid LU, att ge ett oss svar.

Mötet är sällskapets årsmöte, ta chansen att bli informerad och att påverka!

Tid: 31 mars, kl 19. Plats: Tycho Brahe-observatoriet

 

parker1Varför är solens korona mycket varmare än solens yta? Detta har varit ett mysterium som solfysikerna hittills gått bet på. Men Parker­sonden har passerat mycket nära solen och nu finns det nya data. Vi har bjudit in sol­forskaren docent Henrik Lundstedt för att berätta och och förklara!

Vi får också höra om Astronomisk Ungdom och om spännande observationer från Antarktis och Tycho Brahe-observatoriet!

julgran2021Årets sista månadsmöte blir ett astrono­miskt julbord. Som huvudpunkter får vi höra om Rymdnod Syd i Lund och vår egen astropedagog berättar om de tio åren med rymdungarna. URSA i Finland fyller 100 år  och det blir en live-intervju med dem. Samt förstås senaste rymdnytt. Dessutom som förrätt: Auktion på fina astronomiböcker.