Lund Observatory from the air small Välkomna till årets första månadsmöte med dr Colin Carlile, forskare vid Astronomiska institutionen och tidigare chef på ESS. Colin berättar om intensitetsinterferometri där målsättningen är att kunna skapa bilder med betydligt högre upplösning av stjärnor än vad som är möjligt med dagens teleskop.

Tid: Torsdag den 2:e februari kl 19.00

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27

Bild: Florent Renaud

julgranÅrets sista månadsmöte håller vi den 1 dec på Tycho Brahe-observatoriet. Det blir ett "astronomiskt julbord" med ett antal goda smårätter på menyn. Tycho och hans nova blir uppmärksammade på flera sätt. Vi får rykande rymdnyheter och dessutom astrobilder och en liten astrotävling.

Tid: 1 dec kl 19.00
Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie 

entanglesmKvantmekaniken förutsäger att par av samman­flätade ljuspartiklar har egenskaper som inte kan förklaras med klassiska mo­deller. Istället hänger deras egenskaper samman på ett sätt som öppnar för nya möjligheter att använda kvantmekanik. Johan Rathsman, teoretisk fysiker, ger den spän­nande bakgrunden till årets Nobelpris i fysik.

Vi får också höra om ett nytt modellprojekt på Österlen, se färska astrobilder och höra om MARS.

bild1
Galaktisk arkeologi avser att genom "utgrävningar" av vår egen galax, Vintergatan, försöka förstå hur galaxer i allmänhet bildas och utvecklas. Astronom Henrik Jönsson, Malmö universitet, gör detta genom att analysera stjärnor i Vintergatans olika delar spektroskopiskt och därefter försöka lägga ett "arkeologiskt pussel".
 
Tid: 29 sept kl 19.00
Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Malmö 

cover smUpptäckten av exoplaneter får anses vara ett av de största genombrotten astronomin haft, kanske någonsin. Många astronomer forskar nu inom området. En av dem är Linn Eriksson som disputerade i våras på hur exoplaneter uppkommer. Vi har bjudit in henne till höstens första månadsmöte!

Tid: 1 september, kl 19.00
Plats: Lundmarkssalen, Astronomihuset, Lund

 

solIskärnor och trädringar innehåller information om den kosmiska strålningen omkring jorden sedan tusentals år tillbaka. Mätningar visar också tecken på att solstormar kan vara mycket starkare än vi tidigare trodde. Vi har bjudit in en ledande forskare inom området, geologen professor Raimund Muscheler, Lunds universitet,

Tid: 28 april kl 19.00

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Lund