Andra jordarDen intressantaste exoplanetupptäckten ligger ännu framför oss – att hitta någon planet som liknar jorden. Att hitta jord­lik­nande små planeter är svårt men nu obser­veras solen som om den vore en fjärran stjärna för att lära sig hur man ur dess ljus kan finna solsystemets planeter. Professor Dainis Dravins berättar om den avancerade forskningen kring detta. OBS: Mötet är också sällskapets årsmöte!

Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie
Tid: 21 mars, kl 19.00  

smallSedan upptäckten av de första exo­pla­neterna vet vi idag att exoplanetpopulationen är stor och mångsidig. Galaxen är vidsträckt med exoplaneter i alla möjliga storlekar och miljöer. Detta ger en möjlighet att lära sig om planeter helt olik vår egen. Vi har bjudit in Jens Hoeijmakers, senior forskare vid Lunds observatorium, att berätta om detta spännande område.

Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie(OBS!)
Tid:  29 feb kl 19.00. 

Vi startar året med den stora finalen av vår frågesport "På spåret mot stjärnorna". Bengt Rönde har under hösten kört ett par kvalificeringsrundor och nu ska de bästa mötas för att utse vinnaren.  Vi får också träffa en grupp ungdomar från Latinskolan i Malmö som nyss gjort sitt gymnasieprojekt på observatoiriet. Rymdnytt om nye svenske astronauten Marcus Wandt och boknytt om den legendariska astronomen Payne-Gaposchkin finns också på programmet.

image1Vi numera vet att det runt spiralgalaxer finns ett komplext system av svaga strukturer som är reliker från bildandet av den centrala galaxen. Genom att hitta och karakterisera dessa strukturer kan vi få information om den mörka materiens natur. Santi Roca Fàbrega är forskare vid Lunds observatorium och arbetar f n med ESA:s Arrakhis-projekt, vars huvudmål är att i detalj studera några vintergatslika galaxer och deras utkanter.

juice2På månadsmötet den 26 oktober får vi höra Gabriella Stenberg Wieser, rymd­fysiker och forskare vid IRF i Kiruna. Via zoom kommer hon att berätta om sin medverkan i JUICE-projektet, dvs om ESA:s rymdsond Jupiter Icy Moons Explorer, som nu lyckligen är på väg till Jupiter.

Det blir också mer astrofoto och premiär för "På spåret mot stjärnorna"! 

GS 20151027 FullMoon 5122 1Till vårt nästa månadsmöte har vi bjudit den kände astrofotografen Göran Strand. Medverkande via zoom berättar han genom sina bilder om sin passion för astronomi, ljus och olika ljusfenomen. Vi får följa med på en resa bland regnbågar, norrsken, stjärnor och galaxer. Göran låter oss se och lära känna himlaobjekt närmare än kanske någonsin.