header2019
Månadsmöte torsdag 25 april kl 19.00

Stjärnorna tillhör oss alla!

Planetariebesök på Vattenhallen

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE

inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 477. 

Planetariebild resized

Anna Arnadottir, föreståndare för naturvetenskapliga planetariet och general manager för Nordiska Planetariumsällskapet,  bjuder ASTB till Planetariet i Vattenhallen Science Center.

Idag lever många av oss i eller nära städer som gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna betrakta stjärnhimlen så som våra förfäder gjorde. Stjärnor, planeter och Vintergatans svagt lysande band  försvinner i skenet från gatulampor och annan ljusförorening. Men i Planetariet finns stjärnhimlen kvar och vi kan sätta oss bekvämt och beundra den.

Den gångna vintern har inte bjudit många möjligheter för allmänheten att titta på stjärnorna på Observatoriet i Oxie. Nu när vi närmar oss så ljusa tider att det inte går att använda teleskop, får vi tillfälle att trösta oss på Planetariet i Lund.

Föredraget hålls på svenska.

Tid: Torsdag 25 april kl 19.00.

Plats: Vattenhallen Science Center, Lund, John Ericssonsväg 1, Lund

Zoomlänk: Mötet har tyngdpunkt på fysisk träff men framtill kaffepausen kommer medlemmar även kunna delta digitalt via zoom. Länk: 

https://us02web.zoom.us/j/89373385213?pwd=NmF5b1ZpTURTYi84amp2UDQ2cTNMdz09

PROGRAM

1. Föreningsnytt. 
2. Månadens nya astrobilder. Bengt Rönde berättar om de senaste bilderna på Facebook-sidan för sällskapets astrofotografer.
3. Rymdnytt.  Tomas Diez uppdaterar oss om nytt på rymdfronten.
4. Solförmörkelsen den 8 april. .Solförmörkelseresenärerna berättar om den senaste solförmörkelsen som svepte över Nordamerika från Mexiko ända till Kanada.

- 15 min paus med fika -

Planetariet tar omkring 30 åskådare. Vid stort intresse och många fler deltagare, delas mötesdeltagarna i 2 grupper.
5. Stjärnorna tillhör oss alla! Anna Arnadottirföreståndare för naturvetenskapliga planetariet, bjuder mötesdeltagarna att titta på stjärnorna i domen - där det är alltid stjärnklart.

 Du har väl inte glömt att betala 2024 års medlemsavgift?
För all info om medlemskap, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram

 

Email built with AcyMailing

Andra jordarDen intressantaste exoplanetupptäckten ligger ännu framför oss – att hitta någon planet som liknar jorden. Att hitta jord­lik­nande små planeter är svårt men nu obser­veras solen som om den vore en fjärran stjärna för att lära sig hur man ur dess ljus kan finna solsystemets planeter. Professor Dainis Dravins berättar om den avancerade forskningen kring detta. OBS: Mötet är också sällskapets årsmöte!

Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie
Tid: 21 mars, kl 19.00  

smallSedan upptäckten av de första exo­pla­neterna vet vi idag att exoplanetpopulationen är stor och mångsidig. Galaxen är vidsträckt med exoplaneter i alla möjliga storlekar och miljöer. Detta ger en möjlighet att lära sig om planeter helt olik vår egen. Vi har bjudit in Jens Hoeijmakers, senior forskare vid Lunds observatorium, att berätta om detta spännande område.

Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie(OBS!)
Tid:  29 feb kl 19.00. 

Vi startar året med den stora finalen av vår frågesport "På spåret mot stjärnorna". Bengt Rönde har under hösten kört ett par kvalificeringsrundor och nu ska de bästa mötas för att utse vinnaren.  Vi får också träffa en grupp ungdomar från Latinskolan i Malmö som nyss gjort sitt gymnasieprojekt på observatoiriet. Rymdnytt om nye svenske astronauten Marcus Wandt och boknytt om den legendariska astronomen Payne-Gaposchkin finns också på programmet.

image1Vi numera vet att det runt spiralgalaxer finns ett komplext system av svaga strukturer som är reliker från bildandet av den centrala galaxen. Genom att hitta och karakterisera dessa strukturer kan vi få information om den mörka materiens natur. Santi Roca Fàbrega är forskare vid Lunds observatorium och arbetar f n med ESA:s Arrakhis-projekt, vars huvudmål är att i detalj studera några vintergatslika galaxer och deras utkanter.

juice2På månadsmötet den 26 oktober får vi höra Gabriella Stenberg Wieser, rymd­fysiker och forskare vid IRF i Kiruna. Via zoom kommer hon att berätta om sin medverkan i JUICE-projektet, dvs om ESA:s rymdsond Jupiter Icy Moons Explorer, som nu lyckligen är på väg till Jupiter.

Det blir också mer astrofoto och premiär för "På spåret mot stjärnorna"!