header2019

Möte torsdag 27 oktober kl 19.00

Sammanflätat ljus och kvantteleportering
– 2022 års Nobelpris i fysik

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 464. 

Kvantmekaniken förutsäger att par av sammanflätade ljuspartiklar har egenskaper som inte kan förklaras med klassiska modeller, så kallade dolda variabler, vilket sågs som en paradox av Einstein. Istället hänger deras egenskaper samman på ett sådant sätt som öppnar för nya möjligheter att använda kvantmekanik för att skapa krypton som inte går att avlyssna i smyg och omedelbar teleportering av kvantinformation över obegränsade avstånd.
 
Vi har bjudit in Johan Rathsman, universitetslektor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, för att berätta om den spännande bakgrunden  till årets Nobelpris i fysik.
 
På första halvan av mötet får vi höra om ett nytt modellprojekt på Österlen, vi får se hur det gick till när föreningen MARS firade sitt 60-års jubileum och naturligtvis bjuds det på färska astrobilder. 
 

Tid: Torsdag 27 oktober kl 19.00.

Plats: OBS! Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27, Lund. Lunds stadsbusslinjer 6 och 7 stannar i närheten.

Zoomlänk: Mötet har tyngdpunkt på fysisk träff men kommer även att kunna besökas via zoom. Skicka mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 26 okt för att få en länk. 

PROGRAM

1. Föreningsnytt. Bl a med kursnytt, solförmörkelse, mm.
2. Solsystemsmodell på Österlen.  Holger Wendt berättar om ett nytt projekt.
3.  Månadens astrobilder. Vi får nya exempel från våra duktiga medlemmar.
4.  MARS fyllde 60 år. Ungdomsföreningen MARS bildades som en skolförening 1962. Några MARSianer berättar om 60-års jubileet.
 

 — 15 min paus —  Kaffe och kakor till självkostnadspris

5.  Sammanflätat ljus och kvantteleportering – 2022 års Nobelpris i fysik. Universitetslektor Johan Rathsman, fysiker vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, LU.

För all info om medlemskap, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram

 

Email built with AcyMailing