Anders Nyholm

 


Sällskapets aktive medlem i Örkelljunga, Mats Persson, arrangerade en föredragskväll i Örkelljunga på Utbildningscentrum. Föredragshållare var Anders Nyholm (bilden) och han talade på temat Örkelljunga med omgivande världsallt - Till universums ände utan att lämna byn.

Saxat ur Mats pressmeddelande till Nordvästra Skånes Tidningar:

 

"Internationella astronomiåret 2009 firas med anledning av att Galilei riktade sitt teleskop mot himlen för första gången år 1609. Med mottot "Upptäck universum!" kommer en stor mängd aktiviteter att äga rum. För Örkelljungas del blir det den 17 februari, kl 19.00 en föreläsning i Utbildningscentrum på temat: "Örkelljunga med omgivande världsallt - Till universums ände utan att lämna byn".

 

Föreläsare blir Anders Nyholm, chef för ASTBs observatorium i Oxie utanför Malmö. Anders läser till vardags fysik vid tekniska högskolan i Lund och har även erfarenheter från ESAs spaning mot rymden. Programmet kommer att bjuda på en fantastisk resa genom det egna solsystemet men också vidare ut i galaxen Vintergatan och därefter ljusår vidare mot andra galaxer, kvasarer och nebulosor. Mängder med spännande bilder kommer att visas.

Föreläsningen vänder sig till alla allmänintresserade av rymden och astronomin och inträdet är fritt.

Astronomiska sällskapet Tycho Brahe är öppet för alla som har ett intresse av de universella frågorna. Man har regelbundet möten med mycket kvalificerad medverkan. Medlemmarna har också tillgång till delaktighet vid observatoriet i Oxie där man varje måndagskväll/natt observerar om sikten tillåter."