IMG 8443smKvällens huvudföredrag handlade om solstormar och dess effekter. Det var Peter Wintoft från Institutet för rymdfysik i Lund som gav oss en spännande inblick i dessa fenomen, som är speciellt aktuella just nu när solen befinner sig i en aktiv fas.

 

Mötet inleddes som vanligt med föreningsnyheter som denna gång innehöll ett bildspel från den resa till Prag som flera av sällskapets medlemmar deltog i. Resan hade avslutats med en liten ceremoni där en  blomma hade lagts på Tycho Brahes grav.

 

Klas Hyltén-Cavallius gav oss en aptitretare angående den s k Antikythera-mekanismen och han rekommenderade att arrangera ett större föredrag i höst på detta spännande ämne. Under mötet fick vi också höra Föreningen Örebro Astronomis ordförande Kjell Olauson via Skype berätta om tämligen nystartade föreningen och dess aktiviteter.

 

Efter kaffepaus var det dags för kvällens huvudföredrag.


Rymdväder är ett samlingsbegrepp på de olika fenomen som uppstår, orsakat av solens aktivitet och som bl a kan leda till störningar på teknologiska system såsom elkraftdistribution, satelliter och kommunikation. Utbrott på solen, solstormar, är den huvudsakliga källan till rymdväder och kan ge starka effekter på jorden. Numera finns kraftfulla hjälpmedel för observationer i form av ett antal högspecialiserade satelliter med uppgift att observera solen i olika våglängder.  Peter Wintoft berättade om detta och tog också bl a upp incidenten från 2003 där stora delar av Malmö fick strömavbtott, sannolikt beroende på solstörningar.

 

Lite bilder från sammanträdet:

 

{imageshow sl=50 sc=16 /}