hm2

Vårt Aniara-möte på Lunds stadsbibliotek den 29 september blev en stor succé. Ett 70-tal personer hade bänkat sig i atriumet för att lyssna, många av dem besökte oss för första gången. Harry Martinson-kännaren Johan Stenström förmedlade i sitt föredrag på ett fascinerande sätt den enastående poetiska känslan i Martinsons berömda rymdepos.

 

Mötet inleddes med sedvanliga föreningsnyheter efter vilka vi var glada att få förstahandsinformation om Gaiasatellitens första resultat. Det var prof Lennart Lindegren, själv en av de tidiga initiativtagarna till de båda världsledande astrometriprojekten Hipparcos och Gaia, som berättade. Redan imponerande resultat kommer att bli avsevärt förbättrade med ytterligare observationer de närmaste åren.

 

Klas Hyltén-Cavallius gav oss en bakgrund och senaste nytt i frågan angående gamla observatoriets framtida öde och Tomas Diez rapporterade de senaste astonomiska nyheterna, framför allt om NASA rymdexpedition Juno och om de nya observationerna om framträngande vatten från jupitermånen Europas issprickor.  

 

IMG 9109smEfter paus var det så dags för Aniara-temat. Ulf R Johansson inledde med att berätta om de mer astronomiska kopplingarna i Aniara och vi fick höra några ljudklipp med Martinsons efter tänksamma röst. Kvällens huvudtalare var prof Johan Stenström som utgick från titeln "Aniara i backspegeln och framtidsperspektiv". Han framhöll Aniaras stora samtidspåverkan och med flera citat från rymdeposet förmedlades  på ett fascinerande sätt den enastående poetiska känslan i Martinsons berömda verk. Till detta var Martinson också djupt intresserad av och visionär inom teknik och naturvetenskap. Föredraget följdes naturligt av en frågestund där ytterligare sidor av Martinsons författarskap belystes. 

 

Ljudklipp ur SR arkiv:

Martinson intervjuas av Kurt Andersson

Martinson frågar Lundmark om Vega

 

Från Ulf R:s blogg:

Nr 110 2016

 

Bilder från vårt sammanträde:

 

 

{imageshow sl=77 sc=12 /}